Guds bedste børn

'Guds bedste børn' flytter fra Thy: - Bevægelsen er blevet ekstrem, og alarmklokkerne ringer, siger medstifter

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Tidligere medlem tror ikke længere på Torben Søndergaards metoder.

Den religiøse bevægelse The Last Reformation flytter efter længere tids skandaler fra Thyland Idrætsefterskole i Hundborg og bosætter sig i stedet i USA.

Det bekræfter bevægelsens udlejer, den tidligere AaB-spiller Peter Rasmussen, som var med til at starte den religiøse bevægelse i Danmark ved at købe lokalerne i Hundborg og efterfølgende leje dem ud til bevægelsen og dens leder, Torben Søndergaard.

- Jeg tror stadig på Gud og Bibelens ord, men efter en lang række kritisable artikler og tv-indslag, hvor følgere af Torben Søndergaard er taget i at opsøge syge og svage patienter på blandt andet Aalborg Universitetshospital, har jeg fået nok, siger Peter Rasmussen, der ikke længere er med i bevægelsen.

Torben Søndergaard og den radikale kristne bevægelse The Last Reformation blev landskendt i dokumentarserien 'Guds bedste børn', hvor seerne kunne opleve voldsomme såkaldte dæmonuddrivelser.

Alarmklokkerne ringer

Peter Rasmussen har fulgt med i den kritik, der har haglet ned over bevægelsen de seneste uger, og han har ikke været glad for det, han har set. 

- Der har været en række situationer, der har fået mine alarmklokker til at ringe, og The Last Reformation er blevet så topstyret, at det er blevet usundt. Torben Søndergaard burde have stået frem og beklaget mange ting, så jeg er glad for, at de nu finder et nyt sted, siger Peter Rasmussen til TV 2 Nord.

 Han har løbende været i kontakt med Torben Søndergaard, og deres samarbejde er nu ophørt, siger han.

I TV 2s dokumentarserie 'Guds bedste børn' ser man, hvordan bevægelsens medlemmer opfordrer syge til at droppe deres medicin med lovning om helbredelse af Torben Søndergaard og hans følgere.

- Jeg har bedt om Torben Søndergaards ord på, at hans følgere ikke går ud og siger, at man skal tage medicinen fra folk, og at de tager hensyn til børn, når der er sket noget voldsomt. Jeg har set ting på tv, der ser meget ekstreme og mistænkelige ud. Men Torben afviser, at der er sket noget forkert, så det er påstand mod påstand, siger Peter Rasmussen.

- The Last Reformation er blevet for topstyret

Den tidligere fodboldspiller kritiserer også Torben Søndergaard for hans ledelsesstil.

- Det er blevet for topstyret, og det er for problematisk, at det kun er én mand, der skal lede stedet, som han har gjort. Det duer simpelthen ikke, mener Peter Rasmussen.

- Jeg startede stedet op, fordi jeg er troende, og jeg syntes godt om den undervisning, jeg fik hos Torben Søndergaard. Men nu har stedet taget en drejning, og der er sket nogle ekstreme ting. Dem tager jeg afstand fra, så jeg har det godt med, at de er på vej ud af landet, siger Peter Rassmussen. 

Han tror dog stadig på undervisningen og udbredelsen af kendskabet til Bibelen. Men Torben Søndergaards metoder har han altså ikke længere tro på.

- Vi sagde selv op

Det skuffer lederen af The Last Reformation, Torben Søndergaard, der føler sig komplet misforstået i sagen.

- Vi har igennem længere tid ønsket at flytte fra Danmark. De fleste af vores kursister er udlændinge, og det er for dyrt for dem at opholde sig i Danmark i kortere eller længere perioder, siger Torben Søndergaard, der føler sig påvirket af den kritik, der har været af ham og The Last Reformation i den seneste tid.

- Det har været ubehageligt og overvældende at se sig selv fremstillet på den måde, siger Torben Søndergaard på en telefon fra USA. 

- Når jeg ser vores folk på tv, tænker jeg, at det ikke er sådan, de er blevet undervist, og jeg ville meget gerne have svaret på kritikken på live-tv, siger han.

TV2 Nord har dog i flere uger kontaktet Torben Søndergaard og tilbudt ham at svare på kritikken fra blandt andet Aalborg Universitetshospital, hvor hans følgere åbenlyst har kontaktet syge og tilbudt dem helbredelse gennem bøn.

Torben Søndergaard eller andre repræsentanter fra bestyrelsen i The Last Reformation har ikke tidligere ønsket at stille op til interview på baggrund af kritikken.