Lokalt

Ornitologer fik sig en overraskelse i Skagen: Spottede delfin og spækhuggere

Søndag spottede en flok ornitologer fem spækhuggere og otte hvidnæser. Og der svømmer stadig en almindelig delfin rundt i Skagen Havn. Arkivfoto. TV2 NORD
TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Fem spækhuggere, otte hvidnæser og en almindelig delfin er set i Skagen. Ifølge ornitolog er det ny dansk rekord i sjældne hvaler set på én gang.

Søndag morgen fik ti ornitologer sig en helt utrolig oplevelse.

De var på Grenen i Skagen for at se på fugle, men pludselig fik Rolf Christensen fra Grenen Fuglestation noget usædvanligt i kikkerten.

Klokken 10.15 kom en flok på fem spækhuggere svømmende, og ornitologerne kunne følge dem 2,5 time frem, da de langsomt svømmede vestover.

- Det var en helt fantastisk oplevelse. Det sker meget sjældent, siger Rolf Christensen.

SPÆKHUGGEREN

 • En delfinart: Spækhuggeren er en tandhval, der tilhører delfinfamilien og er den største delfinart i verden.
 • Kropslængde: Hanner 5,1-9 m (rekord 9,8 m), hunner 4,6-7,7 m.
 • Vægt: Hanner omkring 6 tons (rekord ca. 8 tons).
 • Levetid: Hanner i gennemsnit 30 år, enkelte 50-60 år. Hunner 50 år, enkelte 70-90 år.
 • Spækhuggeren i Danmark: Ses jævnligt i det nordlige Skagerrak og Nordsøen, observationer i andre danske farvande i 2000, 2001 og 2002. Strandinger i 1995 på Rømø, 1990 ved Randers Fjord og i 2007 af en unge ved Sæby.

Kilde: Naturhistorisk Museum, Aarhus.

Spækhuggerne var omkring tre kilometer væk, så var det ikke for teleskoperne, ville ornitologerne have haft svært ved at spotte dem.

Da de var så langt fra land, lykkedes det desværre ikke ornitologerne at få nogle gode og brugbare billeder af spækhuggerne.

Ny dansk rekord: Tre hvalarter på én dag

Den store oplevelse stopper ikke ved spækhuggerne. Cirka en time senere spottede en anden ornitolog, Erik Christophersen fra Skagen, nemlig en stor delfinflok af arten hvidnæser tæt på land i Kattegat.

- Det er ny dansk rekord i sjældne hvaler set på én gang fra land. Vi har aldrig set to forskellige flokke på en dag før, siger Rolf Christensen.

Hvidnæserne er ikke den eneste mindre delfinart, der var på besøg i Skagen søndag. Inde i Skagen Havn holder en almindelig delfin nemlig til. Det har den gjort i over en måned. Det betyder, at man søndag havde mulighed for at se hele tre forskellige hvalarter i Skagen.

Skagen er Danmarks hvalsted nummer ét

Det er ikke første gang, og formentlig heller ikke sidste gang, der er blevet spottet hvaler fra Grenen i Skagen.

I løbet af vinteren har ornitolog Rolf Christensen set hele fem forskellige arter: marsvin, grindehval, almindelig delfin, spækhugger og hvidnæse.

- Skagerrak er et rigtig godt sted for hvaler, fordi der er meget dybt vand, siger Rolf Christensen.

HVIDNÆSEN

 • En delfinart: Hvidnæsen er en tandhval, der tilhører delfinfamilien.
 • Kropslængde: Den vejer op til 350 kilo.
 • Vægt: Hvidnæser bliver 2,4-3,0 m lange.
 • Levetid: Den bliver 40-50 år.
 • Levested: Hvidnæsen hører hjemme i Nordatlanten, hvor den ofte ses i flokke på 50 til flere hundrede dyr.
 • Hvidnæser i Danmark: Hvidnæse er udover marsvin den mest almindelige hval i Danmark. Den lever bl.a. i Nordsøen og i Kattegat.

Kilde: Miljøstyrelsen.

Det er meget almindeligt at se marsvin i Danmark, men de fire andre hvalarter ser man yderst sjældent. Derfor er det efterhånden helt unikt, at Skagen flere gange om året kan melde om andre hvaler fundet med ornitologernes teleskoper fra Grenen.

To fiskere fra Thy havde tilbage i 2013 et særdeles spændende møde med en lille flok spækhuggere, da de var ude at fiske på Det Gule Rev.

Du kan se deres oplevelse i klippet nedenfor.