Lokalt

Bruger du roll-on-deodorant? Kuglerne derfra kan hjælpe diagnosebørn med at sove bedre

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Kuglen fra din brugte roll-on-deodorant kan have stor værdi. Nu har tre kvinder startet en omsiggribende Facebook-indsamling.

- Det er helt vildt. Vi bliver lagt ned af henvendelser. Vi er nået ud til 77.000 mennesker siden i fredags, lyder det helt forpustet fra Linda-Maria Bording Jørgensen, da TV 2 Lorry fanger hende over telefonen.

Hun er en af tre kvinder, der de seneste døgn har sat en deodorant-kugle-indsamling i massive svingninger på Facebook. 

Bruger du roll-on-deo? Så vil vi meget gerne modtage kuglerne fra de tomme deo'er.

Sådan indledes Facebook-opslaget.

- Mange autister har stor glæde af en kugledyne for at kunne få en rolig søvn - de er DYRE!

HVAD ER EN KUGLEDYNE?

Kugledynen skaber en øget kropsbevidsthed, da den er fyldt med specialfremstillede plastikkugler, der ligger sig tæt til kroppen.

De mange kugler stimulerer både berøringssansen og muskel- og ledsansen, fordi vægten af de løstliggende kugler på en behagelig måde giver punktvise tryk på kroppen.

Bevæger man sig under dynen, for eksempel vender sig i sengen, triller kuglerne lidt, og man får et nyt tryk og dermed ny respons tilbage til hjernen. Denne øgede fornemmelse af kroppen og kroppens grænser giver tryghed.

Kilde: Protac.

- Man kan søge om at få bevilget hjælp til disse, men i mange kommuner nægter de at give hjælpen, medmindre man først afprøver medicinsk sovebehandling - også til børn!

- Vi har fundet en kvinde, som laver kugledyne til disse børn gratis.

Vægten fra de mange kugler i dynen stimulerer både berøringssansen og muskel- og ledsansen. Bevæger man sig under dynen, rykker kuglerne sig, og man får et nyt tryk og dermed ny respons tilbage til hjernen.

Denne øgede fornemmelse af kroppen kan for nogle virke tryghedsskabende.

Bag opslaget står Susanne Jakobsen, der også er medlem og administrator for en af de mange Næstehjælper-grupper i hovedstadsområdet.

- Det sker jævnligt, at vi hos Næstehjælperne ser, at folk søger kugledyner, fordi de jo er så dyre, og fordi det tit er svært at få hjælp hos kommunerne. Så jeg tænkte, at dette er smart, og det må jeg bare være med til, siger hun til TV 2 Lorry.

Susanne Jakobsen tog kontakt til Linda-Maria Bording Jørgensen, der er kvinden, der vil sy dynerne gratis.

- En kugledyne koster mellem 4000 og 10.000 kroner. Det er jo vildt mange penge for en familie, siger hun til TV 2 Lorry.

Krøyerkugler og kastanjer

Linda-Maria Bording Jørgensen har selv en søn med Aspergers Syndrom, ADHD og OCD. Hun var heldig at bo i en kommune, hvor de fik hjælp til at få en kugledyne, men rigtig mange forældre oplever, at kommunen først vil have, at børnene skal prøve medicin, fortæller hun. 

- Min søster, som også har en søn med en diagnose, fik den besked. Og det er jo helt galt. Tænk, at man hellere vil give et lille barn medicin i stedet for et hjælpemiddel. Vi fandt heldigvis en brugt dyne til ham.

- Men jeg er medlem af Autismeforeningen og hørte om mange forældre, som stod med samme problem. Derfor begyndte jeg at sy dynerne selv. Først lavede jeg dem af Krøyerkugler, men så kan dynen ikke vaskes. 

- Jeg gav sådan en dyne til en mor. Og hun var lykkelig. Hendes søn faldt i søvn efter et kvarter. Det var aldrig sket før.

Ifølge Linda-Maria Bording Jørgensen kæmper mange diagnosebørn med søvnproblemer. Og det bliver naturligvis også forældrenes problem. Men en kugledyne giver børnene en anden og langt bedre søvn.

- Jeg har også lavet kastanjedyner. Min datter og jeg har indsamlet kastanjer, tørret dem og lagt dem i betræk. Men det er svært, for er kastanjerne ikke rigtig tørre, kan de rådne. Og disse dyner kan heller ikke vaskes.

- Men så så jeg en dame, som syede dyner med deodorantkugler. Så dem begyndte jeg at indsamle. Men selvom jeg har fire store børn, så tager det lang tid at samle kugler nok til en hel dyne.

Derfor lavede Linda-Maria et opslag fredag aften på Facebook - og derefter tog det virkelig fart.

SÅDAN FRIGØR DU DEO-KUGLEN

Kugle i plastikdeodorant:

Hvis du har en deodorant, der udelukkende er lavet af plastik, kan den skæres op med en hobbykniv, så kuglen kan tages ud,

Kugle i glas-deodorant: 

Er din deodorant lavet af glas, altså ikke kuglen, men selve beholderen, skal den lægges i en pose og slås i stykker med en hammer. Husk at være forsigtig, så du ikke kommer til skade. 

Man kan også vride den øverste del af med en papegøjetang eller lign. værktøj.

- Jeg blev kontaktet af Susanne fra Østerbro og af Kirsten fra Herning. De ville gerne være med i projektet. Og nu vælter det ind med henvendelser. Det er så vildt. Jeg havde slet, slet ikke regnet med dette.

- Hvad der er affald for andre, er guld for os

Nu har de tre kvinder lave Facebookgruppen "Din tomme roll-on er mere værd, end du går og tror". Her vælter det ind med positive tilkendegivelser.

- Det er så skønt. Hvad der er affald for andre, er jo guld for os. Jeg elsker den tanke, siger Linda-Maria Bording Jørgensen til TV 2 Lorry fra Ærø, hvor hun selv bor.

- Jeg havde faktisk selv tænkt mig at sy alle dynerne, men det kan jeg godt se ikke kan lade sig gøre. Det kan jeg slet ikke nå, så nu efterlyser vi også syersker. De må meget gerne skrive til os.

De tre kvinder fra København, Ærø og Herning er i skrivende stund i gang med at lave et indsamlingsnetværk, hvor man kan aflevere sine brugte og meget gerne rengjorte deodorantkugler.

- Ja, det er jo gået lidt hurtigt. Og faktisk skal jeg til eksamen i morgen, så det er de andre to, der arbejder på netværket. Men det skal nok lykkes. Allerede nu har vi flere steder, man kan aflevere dem, siger Linda-Maria Bording Jørgensen.

Tilbage i København er Susanne Jakobsen også ganske imponeret over den store opmærksomhed, deres kugleindsamling allerede har fået.

- Ja, jeg bliver vist nødt til selv at sy nogle af de dyner. Det kunne godt se ud, som om der kommer mange kugler ind. Men det gør jeg også gerne.

HER KAN DU AFLEVERE DINE DEODORANTKUGLER

På nuværende tidspunkt er det muligt at aflevere deodorantkuglerne disse steder:

  1. Næstehjælperne Amager i Cafeen, tirsdage kl. 13-17 i Frivillighuset, Sundholmsvej 8, 2300 KBH S.
  2. Susanne Jakobsen, Emdrup Vænge 82, 2100 KBH Ø - her er man også velkommen til at sende kuglerne med post. Susanne bor i et rækkehus, hvor man bare kan sætte kuglerne foran døren. Man kan også skrive i forvejen på mail: sunajakobsen@yahoo.dk
  3. Morgencafé for Hjemløse, Theklavej 48, 2400 KBH NV - dog kun onsdag eftermiddag.

Listen vil løbende blive opdateret, efterhånden som opsamlingsstederne melder sig. Vil du være opsamler, kan du læse mere her.