Lokalt

15 skoleelever smittet med lungetuberkulose

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

En er syg, mens 14 af de smittede har sygdommen i latent form.

15 elever er nu blevet smittet med lungetuberkulose på Sofiendalskolen i Haslev. 

Det bekræfter skoleleder Mette Løvbjerg over for TV ØST.

Fredag morgen kom det frem, at otte elever i niende klasse havde fået den smitsomme lungetuberkulose. Men der er altså tale om syv flere elever, der er blevet smittet af den efterhånden sjældne sygdom.

Det vil sige, at der nu er tale om, at én elev er syg af lungetuberkulose, imens 14 elever har sygdommen i latent form.

Skolelederen har opfordret elever til at blive testet

I efteråret blev det konstateret, at én elev i niende klasse havde fået den smitsomme lungetuberkulose. Tuberkulose kan være en livstruende sygdom, og den smittede elev blev derfor holdt hjemme og blev medindiceret indtil smittefaren var ovre.

Siden har Sofiendalskolen samarbejdet med medicinsk ambulatorium på Roskilde Sygehus, og skolelederen har opfordret til, at alle elever i klassen og parallelklassen bliver testet for sygdommen.

Skolelederen skrev følgende til forældre, der har elever på skolen:

Kære alle,

En elev fra udskolingen afdelingen Sofiendal er diagnosticeret med smitsom tuberkulose. Eleven er i behandling og holder hjemme indtil smitfare er elimineret. 

Jeg har i den anledning været i kontakt med Medicinsk Ambulatorium på Roskilde Sygehus. De oplyser, at tuberkulose ikke er særligt smitsom. De udsatte personer, som er meget sammen med den syge i mange timer om dagen. I prakis er det personer indenfor samme husstand, klassekammerater eller arbejdskollegaer, som sidder i et lille rum sammen. Børn smitter næsten aldrig videre. 

Efter aftale med Medicinsk Ambulatorium i Roskilde, skriver jeg særligt ud til forældre til elever, der ifølge ovenstående har været udsat for smitterisiko med yderligere information fra Medicinsk Ambulatorium i Roskilde. Det er elever på årgangen og på linje-profilholdet.

Jeg følger sagen tæt og skriver ud til jer alle, hvis der skulle vise sig grund til bekymring.

Tuberkulose i latent form

Ifølge Statens Serum Institut er der dog ingen grund til panik.

- Det er rigtigt, at tuberkulose var meget farligt i gamle dage, hvor man ikke havde behandling. Der døde halvdelen af tuberkulose, mens halvdelen af de overlevende fik varige mén af sygdommen, siger Troels Lillebæk, chef for Afdeling for Tuberkulose og Mykobakterier på Statens Serum Institut.

Han understreger, at der er stor forskel på at være syg af tuberkulose eller blot smittet. Kun personer, som er syge af tuberkulose, smitter, understreger han.