Lokalt

Kommune bruger 125.000 kroner på at få rygere til at spille Tetris

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Københavns Kommune har brugt 125.000 kroner på nyt online-spil, der skal stoppe rygning. Borgmester er begejstret, men V og DF kalder det noget pjat.

Tag en røgfri rygepause.

Sådan lyder opfordringen fra Københavns Kommune i en ny rygestopindsats, der forsøger at møde rygerne i en situation, hvor de ryger.

Som en del af indsatsen har kommunen spenderet 125.000 kroner på at få udviklet online-spillet 'Skodspillet', som er baseret på Tetris og har brikker, der ligner cigaretskodder.

Det lyder som noget pjat

Carl Christian Ebbesen, gruppeformand for Dansk Folkeparti

Det tager en cigarets tid at spille Skodspillet, og når man har spillet det nogle gange, begynder der at dukke beskeder op, som skal få spilleren til at overveje, om der er flere smøger, han eller hun kan undvære, eller om der er andre måder, man kan holde en røgfri rygepause på.

- Man kan synes, det er lidt sjovt, at det er et skodspil, men der er videnskabeligt belæg for, at Tetris kan være med til at fjerne rygetrang. Derfor er det en mulighed for nogle af dem, der kan have svært ved at stoppe, til at skære ned på rygningen, siger sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling fra SF, til TV 2 Lorry.

Forskningen, hun henviser til, stammer fra University of Plymouth i England. Her testede et hold psykologer i 2013 Tetris' effekt på 15 ud af i alt 31 forsøgspersoners trang til mad, stoffer, alkohol og cigaretter.

Konklusionen var, at forsøgspersonerne oplevede nedsat trang efter førnævnte stimulanser fra 70 til 56 procent, når de spillede Tetris af få minutters varighed nogle gange dagligt. Forklaringen var ganske enkelt, at spillet flyttede deres opmærksomhed og fik dem til at glemme deres dårlige vaner.

....i teorien kan man godt sige, at det at få tankerne væk fra rygetrangen ved at lave noget andet, kan være en god ting. Det kan jo ikke skade

Charlotta Pisinger, professor på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital

Ekspert: Der er ingen solid dokumentation

Professor Charlotta Pisinger fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital er ikke bekendt med det engelske Tetris-studie. Men så vidt hun ved, foreligger der ikke nogen solid dokumentation for, at computerspil kan hjælpe på afhængighed. 

- Jeg tænker, kampagnen prøver at nå den yngre målgruppe, som kan være svær at nå, men som spiller computerspil, og dem, der ikke er helt klar til rygestop, men måske godt kan overskue en rygepause - altså en lidt uforpligtende tilgang til rygestop. Men jeg har ikke nogen viden om, at Tetris eller andre spil skulle kunne hjælpe dem ud af deres afhængighed, siger hun til TV 2 Lorry.

- Men i teorien kan man godt sige, at det at få tankerne væk fra rygetrangen ved at lave noget andet, kan være en god ting. Det kan jo ikke skade, tilføjer Charlotta Pisinger.

V og DF kritiserer

Venstres gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation, Flemming Steen Munch, synes, at Skodspillet er fjollet og fråds med skatteborgernes penge. 

- Jeg synes nok, vi er lidt ovre i sandkassen. Da jeg første gang hørte om det, tænkte jeg; ’du godeste’. De 125.000 kroner tror jeg, de fleste uden for Københavns Kommune ville synes, man kunne anvende bedre, siger han.

- Vi skal have fat i de unge 14-15 årige, før de overhovedet begynder at ryge. Men det tror jeg ikke, vi får, ved at de sidder og spiller et spil med ulækre skodder, tilføjer Flemming Steen Munch, der ligeledes er medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Også Dansk Folkepartis gruppeformand og medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget, Carl Christian Ebbesen, stiller sig kritisk over for den nye kampagne.

- Det lyder som noget pjat, og jeg vil have Sisse (borgmesteren, red.) til at redegøre for, hvad der er op og ned i denne her sag, og om hun har belæg for, at det her skulle virke bedre, end andre måder at folk til at stoppe med at ryge.

- Det er jo mange penge i forhold til den øvrige sundhedsindsats på tobaksområdet, siger Carl Christian Ebbesen.

Jeg synes, tiden er moden til at prøve noget nyt, og jeg synes, det er rigtig positivt, at vi tør gøre noget andet, end der er blevet gjort hidtil.

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF)

Borgmester står fast

Kritikken preller dog af på sundheds- og omsorgsborgmesteren.

- Vi bruger otte millioner kroner om året på at få københavnerne til at stoppe med at ryge, så det her er en meget lille del af det.

- Vi har prøvet mange ting over de sidste mange år for at få folk til at stoppe. Men vi kan bare se på tallene, at det er stagneret. Der er det samme antal rygere, og faktisk en lille stigning. 

- Derfor synes jeg, at tiden er kommet til, at vi prøver noget nyt. Og det her et forsøg på at give tilbuddet til nogle af, der ikke er motiveret for at stoppe lige nu her. Men har et ønske om at skære ned på deres rygning, siger Sisse Marie Welling.

Forestiller du dig, at voksne mennesker vil sidde og spille Tetris i deres cigaretpauser?

- Jeg tror, folk laver rigtig mange ting på deres telefon i løbet af dagen. Og hvis det er Tetris, de har lyst til at spille for at udskyde rygetrangen, så synes jeg, det er en god idé. Der er jo også en masse gode råd i app’en, så det er jo ikke kun Tetris, man spiller.

Tror du, det bliver en succes?

- Det må tiden vise. Jeg synes, tiden er moden til at prøve noget nyt, og jeg synes, det er rigtig positivt, at vi tør gøre noget andet, end der er blevet gjort hidtil, siger Sisse Marie Welling til TV 2 Lorry.