Lokalt

Affaldsselskaber advarer: Smid ikke gavepapir i den forkerte skraldespand

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Julegavepapiret kan ikke genbruges, forklarer affaldsselskaberne.

Hvert år volder julegavepapir store problemer for affaldsselskaberne, selvom de fleste godt ved, hvor de skal gøre af efterladenskaberne fra årets julegaver.

Årsagen er, at mange alligevel vælger at smide papiret fra gaverne ud i skraldespanden til papir. Den ekstra skraldespand har borgerne blandt andet i Viborg, hvor der er mulighed for at sortere papir fra det øvrige affald. 

Problemet er bare, at gavepapir med plastikfilm og glitter ikke duer til genbrug, advarer Pia Vejling, der er kommunikationsansvarlig hos affaldshåndteringen Revas i Viborg.

- Vi er lidt nervøse for, at folk, der gerne vil sortere deres affald rigtig godt, kommer til at smide det ud som papiraffald.

- Det skal de ikke. Det skal på genbrugsstationen, eller også skal det i restaffald, siger Pia Vejling.

- Det er utrolig vigtigt

Samme budskab har affaldschef hos Silkeborg Forsyning, Karsten Søndergaard. Derfor opfordrer han alle til at være opmærksomme, når juleaffaldet skal sorteres.

- Gavepapir er en blanding af papir og plast. Og nogle gange aluminiumsfolie.

- Det er utrolig vigtigt, at plastfolien ikke kommer ind til os. Det skal i restaffald, så det kan blive sendt til forbrænding, lyder det fra Karsten Søndergaard.

Papiraffaldet bliver solgt og genbrugt til nyt papir og æggebakker. Fejlsortering kan betyde at et læs med papir bliver kasseret og sendt til forbrænding.

Hvert år bliver der brugt 825 ton gavepapir i Danmark.

Alt for meget gavepapir bliver smidt ud i papirskraldespanden, men der skal det ikke ende, lyder det. Video: TV Midtvest