Efter flere drukneulykker: Nu vil Aarhus sætte hegn op ved å

16x9
Hegnet skal sættes op på venstre side af åen ved siden af Restaurant Dalle Valle, som man kan se her på billedet. Foto: TV 2 Østjylland

I samarbejde med TV 2 Østjylland

Aarhus Kommune vil sætte hegn op ved Europaplads ved Aarhus Å for at forhindre, at flere falder i vandet og drukner.

For snart to år siden var Christian Kaufmann Olsen til fest med sin ven og studiekammeret Nick Langkjær Hansen. Men da de tog videre i byen, splittede de op, og det var sidste gang, han så sin ven.

Tre måneder senere blev Nick Langkjær Hansen fundet død i Aarhus Havn.

- Det kan slet ikke beskrives, hvordan jeg havde det. Det var en blanding af en tomhedsfølelse og håb, da vi ledte efter ham, siger Christian Kaufmann Olsen til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:

- Så det var en meget ambivalent følelse, da vi fandt ham. Det var både en lettelse og et stort tab, fordi man var jo helt færdig efter det dér.

For ham er det på tide, at der bliver sat hegn op ved Aarhus Å – faktisk er det for sent efter hans mening.

- Det er dejligt, at der endelig bliver taget hånd om det, men jeg vil også sige, at det er på tide. Jeg kan ikke se, at æstetik vægter over liv, siger Christian Kaufmann Olsen.

Behov for mere sikkerhed

Siden efteråret 2014 har mindst fire personer mistet livet ved drukneulykker i havnen og åen i Aarhus. To af dem efter en aften i byen.

Nu har Aarhus Kommune så besluttet at sætte et hegn op ved Europaplads, da nye vurderinger viser, at der er brug for det af sikkerhedsmæssige grunde, fordi cykelstien er meget tæt på åen.

- Det er tragisk, hver gang der sker et dødsfald med vand, og det skal man tage alvorligt. Det har vores rådgivere kigget på, og de foreslår at sætte hegn op ved Europaplads, siger Finn Bruun Ravnsbæk, der er projektchef ved Aarhus Kommune.

Der er allerede sat hegn op enkelte steder ved Aarhus Å, for eksempel på den modsatte side af, hvor der nu skal sættes hegn op. Det skyldes, at passagen på den side er snæver.

Ikke hegn flere steder

Aarhus Kommune tøver dog med at sætte hegn op flere steder af hensyn til æstetikken og muligheden for adgang til vand.

- Ideen er netop, at vi skal have byen til vandet, og vandet til byen, og derfor skal vi ikke hegne det hele ind, siger Finn Bruun Ravnsbæk, der er projektchef ved Aarhus Kommune.

Organisationen Missing People har været med til at lede efter flere af de personer, der er forsvundet nær vandet i Aarhus.

De bakker op om Aarhus Kommunes planer om et hegn ved Europaplads, men de mener ligesom Christian Kaufmann Olsen også, at kommunen bør sætte hegn op flere steder, for eksempel ved Dokk1.

- Mit håb er, at det her hegn kommer op, så der ikke er flere familier, der skal sidde uden deres barn i den her juletid, siger Christian Kaufmann Olsen.

Aarhus Kommune vil dog ikke sætte hegn op ved Dokk1. I stedet for vil de gøre det mere tydeligt, hvor der er kanter, så folk ikke falder, som flere ifølge kommunen har gjort.

Tidligere på måneden forsvandt en 27-årig mand efter en julefrokost på Åboulevarden i Aarhus. I den sag har politiet og Missing People blandt andet ledt ved Aarhus Havn. Dog uden at finde spor af den 27-årige.