Lokalt

Nye stærekasser blitzer langtfra alle fartsyndere

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

De nye stærekasser, der er stillet op langs udvalgte nordjyske veje, kan ikke fange alle typer fartsyndere.

Foreløbigt er der sat stærekasser op tre steder i Nordjylland. Men ikke alle trafikanter behøver at frygte en automatisk fartbøde lige meget.

De automatiske kameraer er hentet fra politiets gamle ATK-biler, og som TV2 Nord tidligere har fortalt, kan de ikke måle motorcykler. De kan som regel heller ikke se, om en bil kører med trailer eller campingvogn. De politikere, der har besluttet at stille dem op alligevel, indrømmer, at de ikke fungerer optimalt.

- Det handler også om økonomi. Nu har vi valgt at genbruge det udstyr, der sad i fotovognene, så vi ikke skulle ud og skrotte noget bare for at købe noget nyt, men ja. Der er fejl og mangler på det, og det er selvfølgelig noget vi skal gøre bedre på den lange bane, siger Kim Christiansen, næstformand i Folketingets Transportudvalg (DF).

Men bilisterne nær Aabybro, der har fået en af Nordjyllands tre første stærekasser, er ikke imponerede. De bryder sig ikke om, at nogle fartsyndere på forhånd får lov til at slippe.

- De skal da være med til at betale, ligesom vi andre skal, hvis vi har lavet noget forkert, så det er da forkert, at udstyret ikke kan måle for eksempel motorcykler, siger Henning Reiche fra Aabybro.

Maren Nielsen er godt gammeldags forarget over, at loven ikke er lige for alle. Hun vil ikke betale fartbøder, når andre slipper.

- Det gider jeg simpelthen ikke. Det er helt ok, at stærekasserne er kommet, og at vi skal køre efter reglerne, men så må det gælde alle. Også dem med campingvogn eller trailer, siger hun.

Dansk Folkeparti har været en af stærekassernes varmeste fortalere, fordi erfaringer viser, at de virker præventivt og generelt får farten ned. Derfor ærgrer det også Kim Christiansen, at de ikke virker lige godt på alle fartsyndere.

- De er gode til at få farten ned på en given strækning, og det er også formålet med dem. Selvfølgelig er det ikke i orden, at for eksempel en motorcykel kan overskride alle grænser, uden at det får konsekvenser, men det er jo heller ikke i orden at stjæle i en butik, selv om man ikke bliver opdaget. Vi må leve med, at der er nogen enkelte, der slipper gennem nettet, siger Kim Christiansen (DF).

TV2 Nord har spurgt om de nye stærekassers formåen i Transportministeriet, som har givet dette svar:

"Som beskrevet i arbejdsgrupperapporten om ATK, kan stærekasser ikke registrere motorcykler, da nummerpladen sidder bagpå køretøjet. Det betyder også, at kameraerne i stærekasserne ikke kan tage billeder af påhængsvognes særskilte nummerplader, da de også er placeret bagpå. Dermed kan kameraet ikke automatisk adskille køretøjer med påhængsvogne, campingvogne eller lign, og deres særskilte nummerplader. Men kan påhængsvognen ses på billedet, der er taget i forbindelse med en hastighedsovertrædelse, vil køretøjet få en bøde med forhøjet bødetakst."