Hospital aflyser operationer på stribe - mangler sterilt udstyr

16x9
Aarhus Universitetshospital må aflyse 250 operationer i næste uge. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

I samarbejde med TV 2 Østjylland

Aarhus Universitetshospital aflyser mere end en fjerdedel af deres operationer i næste uge, da de mangler sterile instrumenter til operationerne.

Akut mangel på sterile operationsinstrumenter tvinger Aarhus Universitetshospital i Skejby til at aflyse 250 ikke-akutte operationer i næste uge.

Har du fået aflyst en operation? Så vil vi gerne tale med dig - send en mail til 1234@tv2.dk.

Aflysningerne skyldes ifølge Jørgen Schøler Kristensen, der er lægefaglig direktør, patientsikkerhedsmæssige grunde.

Sterilcentralen kan nemlig på grund af driftsproblemer og personalemangel ikke nå at vaske og sterilisere de instrumenter, som kirugerne skal bruge under operationerne.

- Det er meget beklageligt. Vi laver dog stadigvæk akutte operationer og kræftoperationer, men de øvrige operationer har vi skåret kraftigt ned på. Det går forholdsvist ud over personer med problemer i bevægelsesapparatet, forklarer Jørgen Schøler Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Mere end en fjerdedel af operationerne aflyses

De 250 operationer svarer ifølge Jørgen Schøler Kristensen til mere end en fjerdedel af de operationer, som man normalt udfører på sygehuset.

- Det er en betydelig del, som vi må aflyse, siger Jørgen Schøler Kristensen.

I de kommende måneder sætter sygehuset ligeledes operationskapaciteten ned, og det kan betyde, at endnu flere operationer må udsættes. Heldigvis får de hjælp fra andre hospitaler.

- Vi oplyser patienterne om deres rettigheder og muligheder, når vi snakker med dem. Flere andre hospitaler har også allerede lovet at hjælpe os, så patienterne kan blive opereret der i stedet, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Mangler 16 medarbejdere

På grund af opsigelser og langtidssygdom mangler Sterilcentralen på nuværende tidspunkt 16 medarbejdere. Det er en af grundene til steriliseringen af instrumenterne ikke kan følge med.

Der bliver dog arbejdet på at komme problemet til livs, forsikrer Jørgen Schøler Kristensen.

- Vi har sat gang i en ansættelsesproces, og vi har også allerede ansat 10 nye medarbejdere, men oplæringen tager nogle måneder, og derfor tager det tid, før vi er oppe på fuld kapacitet igen. Indtil da har meget af vores nuværende personale heldigvis meldt sig til at gøre en ekstra indsats, siger han.

De berørte patienter bliver kontaktet

De berørte patienter får direkte besked fra sygehuset. Patienter, som ikke har fået besked om aflysning af deres operation, skal møde op til den planlagte operationstid.

- Patienterne behøver ikke ringe herind. Vi skal nok kontakte dem, afslutter Jørgen Schøler Kristensen.

Han oplyser desuden, at operationer på Øjenafdelingen og Neurologisk Afdeling i Nørrebrogade ikke vil blive berørt af aflysningerne.

Har du fået aflyst en operation? Så vil vi gerne tale med dig - send en mail til 1234@tv2.dk.