Strandet hval er formentlig døende

I samarbejde med TV2 Nord

Trods redningsforsøg fra vinterbadere ser det ikke ud til, at vågehvalen fra Mariager Fjord står til at redde.

Det ser ikke godt ud for den hval, der tirsdag har forvildet sig ind i Mariager Fjord.

Hvalen, der ifølge Naturstyrelsen er en vĂĄgehval, dukkede først op pĂĄ lavt vand ved lystbĂĄdehavnen i Hobro. Her reagerede tre vinterbadere prompte ved at hoppe i vandet for at dirigere den op mod ti meter lange hval ud mod ĂĄbent hav igen.

Hval strandet nær lystbådehavn i Hobro

Nu vurderer vildtkonsulent Ivar Høst hos Naturstyrelsen Kronjylland, at redningsaktionen har været forgæves.

- Jeg er bange for, at de mennesker, der hoppede i, har frosset forgæves. For nu er hvalen svømmet helt ind i den inderste del af havnebassinet, siger Ivar Høst til Ritzau.

Frem for at søge mod nye dybder og vidder, er hvalen søgt længere og længere ind i havnen. Og det er ikke et godt tegn, lyder det tirsdag eftermiddag ved solnedgang.

Tyder pĂĄ sygdom

Netop det faktum, at hvalen ikke instinktivt er draget til havs igen efter sit visit i det nordjyske, tyder på en tvivlsom helbredstilstand. Ifølge Ivar Høst er det unaturligt, at hvalen vælger at svømme ind mod havnen frem for at svømme ud af fjorden igen. Hans bud er, at dyret kan være døende.

- Jeg vil nødigt være pessimist, men jeg tror, den går til alligevel, siger vildtkonsulenten.

Naturstyrelsen vil derfor ikke gøre forsøg på at flytte hvalen ud på dybere vand. 

Hvalen er omkring 8-10 meter lang
Hvalen er omkring 8-10 meter lang Foto: Annelene Petersen / Ritzau Scanpix

- Vi har en beredskabsplan for havpattedyr, der siger, at sĂĄdanne dyr mĂĄ klare sig selv. Vi kan ikke hĂĄndtere dem.

- I teorien kan man godt flytte sådan et dyr. Men erfaringen med hvaler på lavt vand er, at de næsten altid vil gå på grund igen, hvis man flytter dem, siger Ivar Høst.

Den vildfarne hval overvĂĄges af indbyggere fra Hobro. Video: TV 2 Danmark

Så hvalen bliver overladt til sin egen skæbne. Hvis den dør på stedet, vil den blive obduceret, så eksperter kan finde ud af, om den er syg.

Zoolog og hvalforsker Carl Christian Kinze fra Facebook-gruppen hvaler.dk forklarer, at det ikke er usædvanligt at se vågehvaler i indre danske farvande.

Både Vejle og Kolding fjorde har tidligere haft besøg af vågehvaler. Her formåede de store, svømmmende pattedyr dog selv at finde ud af fjordene igen.