Lokalt

27 ton tung sten dukket op på østjysk mark

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Forleden fik en østjysk landmand sig noget af en overraskelse, da en 27 ton tung sten blev gravet op fra hans mark.

- På markerne har vi primært korn - både hvede, vinterbyg og maltbyg, lyder det fra landmanden Thomas Bent Andersen til TV2 Østjylland.

Som man kan høre, har han normalt godt styr på, hvad der kommer op af markerne på hans landejendom ved Hørning lidt uden for Aarhus.

For nylig fik han sig dog lidt af en overraskelse, da en 27 ton tung sten blev gravet op.

- Den er jo kæmpe stor. Jeg har aldrig set så stor en sten før, siger Thomas Bent Andersen.

Større end forventet

Thomas Bent Andersen er fjerde generation på gården, og i årevis har han og familien vidst, at der lå en sten, men at den var så stor, havde han ikke regnet med.

- Det er lidt ligesom et isbjerg - man ser kun det øverste af den. Vi viste slet ikke, hvor stort omfanget var, og hvor dybt den egentlig lå nede i jorden. Så det var en stor overraskelse, fortæller han.

Stenen har i længere tid chikaneret Thomas Bent Andersen, når han har kørt med sin plov. Da han i efteråret skulle anlægge en sø, spurgte han derfor, om de ikke også kunne fjerne stenen.

Det endte dog med at være en større opgave end som så.

- Manden, der skulle grave den ud, sagde, at det kunne han da lige klare inden aftensmadstid, men han blev klogere. Det tog lang tid at grave den op - faktisk 6-7 timer. Han har heller aldrig set så stor en sten, fortæller Thomas Bent Andersen.

Østjyllands anden største sten

Det er ikke hver dag, at en sten som denne kommer op af jorden, fortæller Jens Reddersen, der er sten-ekspert hos Nationalparken Mols Bjerge, til TV2 Østjylland.

- Det er en stor sten. Herude i nationalparken ville det svare til den anden eller tredje største sten, som vi overhovedet har fundet, forklarer han.

Herude i nationalparken ville det svare til den anden eller tredje største sten, som vi overhovedet har fundet

Jens Reddersen, sten-ekspert, Mols Bjerge 

Men selvom stenen er stor, så er der stadigvæk andre, som overgår den. Både når man taler hele Danmark, men også i Østjylland.

- Den største i Østjylland har vi ude ved Skæring - den vejer 85 ton. Og den største sten i hele Danmark ligger nede ved det sydfynske - den vejer omkring 1100-1200 ton, og den er lige så stor som et parcelhus, siger han.

Den nyopgravede sten kommer dog ifølge Jens Reddersen ind på en flot andenplads i Østjylland.

Kommet til Danmark under istiden

Stenen kan dog mere end at se stor ud. Den gemmer også på en historie fra vores fælles fortid.

Den er transporteret fra Norge af isen under sidste istid

Anne Sofie Søndergaard, geolog, Aarhus Universitet

- Den er transporteret fra Norge af isen under sidste istid, forklarer Anne Sofie Søndergaard, der er geolog ved Aarhus Universitet, til TV2 Østjylland.

Ifølge Anne Sofie Søndergaard har stenen derfor ligget på Thomas Bent Andersens mark i omkring 20.000 år.