Lokalt

Dansk-svensk gårdhund internationalt anerkendt som dansk hunderace

Det har taget 30 år, men nu bliver den dansk-svenske gårdhund endelig internationalt godkendt som en dansk hunderace. Simon Bohr / Scanpix Danmark
TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Den dansk-svenske gårdhund bliver lørdag internationalt anerkendt. Det sker på årlig hundemesse i Herning.

For fjerde gang i Danmarkshistorien bliver en dansk hunderace internationalt anerkendt.

Der er tale om den dansk-svenske gårdhund, der lørdag får sin officielle internationale anerkendelse på Dansk Kennelklubs årlige hundemesse i MCH Herning.

Anerkendelsen betyder, at hunderacen fremover kan deltage i hundesports-konkurrencer på internationalt plan.

- Det er den største begivenhed i racens historie. Vi har arbejdet for international godkendelse af racen i 30 år, og nu er det lykkedes. Det er fantastisk, siger Helene Riisgaard Pedersen, der er formand for avlsudvalget i Dansk/Svensk Gårdhundeklub.

Kun sket tre gange før

I 2008 fik racen det prædikat, der hedder midlertidigt anerkendt. Det betyder, at racen har 15 år til at opnå en permanent anerkendelse. Hvis ikke det var sket, ville racen miste sin chance for at komme til at deltage i internationale hunde-konkurrencer.

Foruden den dansk-svenske gårdhund er det kun tre danske hunderacer, der har opnået international anerkendelse. Sidste gang det skete, var i 1982, hvor det skete for den danske broholmer. Derudover er grønlandshunden og gammel dansk hønsehund også anerkendt på internationalt niveau.

- Jeg er dybt taknemmelig, stolt og rørt. Det fællesskab og det samarbejde, der har ledt op til det her, er helt perfekt. Det havde ikke kunnet lade sig gøre uden, siger Helene Riisgaard Pedersen.

Kampen for at få stemplet på hunden er sket i samarbejde med Sverige, hvilket betyder, at både Sverige og Danmark får del i anerkendelsen, som foregår lørdag i MCH Herning, hvor det bliver fejret med parade.