Lokalt

Der lugter af rådne æg i Kalundborg - og det har der gjort i otte måneder

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Et biogasanlæg i Kalundborg har de seneste otte måneder sendt ildelugtende dampe ud over beboerne i byen.

5000 husstande drager nytte af den energi, der bliver lavet på Kalundborg Bioenergis anlæg, som ligger ved siden af Asnæsværket.

Men en del af husstandene er også hårdt plaget af en slem lugt fra anlægget. 

- Siden opstarten af biogasanlægget har vi været plaget af en forfærdelig lugt, fortæller Lars Kaster Jørgensen, som bor på Lerchenborgvej tæt ved Kalundborg Havn.

Hver gang man træder ud af en dør, så lugter det forfærdeligt

Allan Hauge Nielsen, Kalundborg

Det er Allan Hauge Nielsen, der også bor i området, enig i.

- Hver gang man træder ud af en dør, så lugter det forfærdeligt, siger han.

Beboerne i området beskriver lugten som 'rådne æg' og forklarer over for TV ØST, at der har lugtet fælt i Kalundborg de seneste 8 måneder.

- Vi har ikke kunnet holde grillfester her, og man har ikke kunne invitere gæster, for de ville køre hjem igen med det samme, de lugtede det. Det er frustration og frustration og frustration, siger Lars Kaster Jørgensen.

Bruger affald fra Novo

Kalundborg var i mange år den mest energiforbrugende kommune på Sjælland, og derfor har kommunen gjort meget for at give tilladelser til grøn energi. Herunder eksempelvis biogasanlægget, som er ejet af Bigadan og Ørsted.

Driften begyndte i februar, selvom det først officielt blev indviet i juni. Og lugtgenerne begyndte altså tidligt på året og har varet i nu otte måneder.

- En opstart af et biogasanlæg vil tage et halvt års tid normalt. Vi har så ikke ramt skiven, og det er vi kede af. Men der vil være en indkøringsfase, siger Erik Lundsgaard, som er direktør for anlægget i Kalundborg.

Begrundelsen for lugten af rådne æg er angiveligt, at den biomasse, anlægget bearbejder, kommer fra industriaffald og ikke madaffald. Da det er første gang, et dansk biogasanlæg bearbejder sådan en masse, er der nogle processer, der skal justeres.

En opstart af et biogasanlæg vil tage et halvt års tid normalt. Vi har så ikke ramt skiven, og det er vi kede af

Erik Lundsgaard, direktør, biogasanlægget i Kalundborg

- Vi har haft nogle problemer med biologien i vores filtre. Det er lidt ligesom surdej, man skal starte helt forfra, og det har vi gjort, forklarer Erik Lundsgaard.

Et par uger

Men beboerne er trætte af at vente.

- Det skal bare ikke tage otte måneder. Det er der, hvor vi tænker, at nu er det nok, siger Lars Kaster Jørgensen.

Direktør Erik Lundsgaard tør ikke love præcis, hvornår der er kommet styr på biologi og processer.

- Du får mig ikke til at sige en dato. Men indenfor de næste par uger, siger han.

Beboerne på Lerchenborgvej tror dog ikke meget på den udmelding, da de har fået den før. Derfor har de over flere omgange sendt klager til kommunen.

- Jamen vi er dybt frustrerede. Kommunen har stort set hele tiden været passiv, siger Lars Kaster Jørgensen.

Kommunen vil heller ikke give deadline

Kommunen mener dog, at virksomheden gør alt, hvad de kan for at komme problemet til livs.

Vi er meget optaget af, at der sker en forbedring, og derfor skal vi have løbende tilbagemeldinger

Christian Sabber, plan-, byg- og miljøchef, Kalundborg Kommune

- Vi vurderer, om virksomheden gør eller ikke gør noget. Oplevelsen af, at det her går langsomt, er ikke ens betydende med, at virksomheden ikke gør noget som helst. Det er faktisk vores opfattelse, at de arbejder ret hårdt på at få det her løst, siger Christian Sabber, der er plan-, byg- og miljøchef i Kalundborg Kommune.

Kommunen vil derfor heller ikke komme med en deadline til de pressede beboere, selvom virksomheden har overtrådt deres miljøgodkendelse, i forhold til hvor meget de må lugte.

- Vi håber virkelig, at vi skal ud i hverken et halvt eller et helt år og sådan set heller ikke måneder. Vi er meget optaget af, at der sker en forbedring, og derfor skal vi have løbende tilbagemeldinger, siger Christian Sabber.

Svært at være fortrøstningsfuld

På Lerchenborgvej er tålmodigheden dog ved at være brugt op.

- Nu har de haft et problem nu her. Hvornår sker der noget igen? Er de forberedt på den næste situation, og så skal vi så døje med lugten i to uger eller et havlt år, hvis der er et problem, de ikke kan løse, siger Allan Hauge Nielsen.

Kalundborg Kommune vil heller ikke komme med en deadline til de pressede beboere, selvom virksomheden har overtrådt sin miljøgodkendelse i forhold til, hvor meget den må lugte.

- Det er svært at være fortrøstningsfuld, når der ikke er en deadline, siger Lars Kaster Jørgensen.