Lokalt

Mountainbikere mødt af truende skilt i skoven

I Grydebjerg Skov føler Kenneth Jørgensen sig utryg, efter nogen har sat et skilt op, hvor man advarer MTB-rytter mod at cykle i skoven, fordi de kan komme slemt til skade. Jesper Truelsen / TV ØST
TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

I Sorø føler medlemmerne i den lokale MTB-klub sig truet af et skilt. "Vi kan se jer, men I kan ikke se os", står der blandt andet.

Et skilt har vakt stor utryghed i Grydebjerg Skov i Sorø.

-  Det er trist, at vi ikke kan færdes i skoven alle sammen, uden at der er nogen, der skal true andre, siger Torben Ridder, der er formand for Sorø Bicycle Club.

Medlemmerne fra foreningens MTB-afdeling kører jævnligt på mountainbike i skoven på de indrettede spor, som de har fået tilladelse til.

Men skiltet, som rytterne fandt i skoven i sidste uge, advarer dem om at passe på. "Vi kan se jer, men I kan ikke se os", står der blandt andet på skiltet.

Og det opfatter rytterne som en trussel.

Sådan ser skiltet ud, som nogen har sat op i Grydebjerg Skov i Sorø

På skiltet har især denne sætning skabt bekymring:

- Pas på hvor I færdes på jeres vej i skoven, man kan komme alvorligt til skade. Det kan ske i dag, i morgen eller om et år.

En rytter har også oplevet, at der var lagt en tyk træstamme ud midt på en af de indrettede mountainbikeruter.

Kan være andre ryttere

Ifølge medlemmerne af mountainbikeklubben, er de meget opmærksomme på at tage hensyn, når de færdes i skoven.

- Vi lægger i vores klub meget stor vægt på at fortælle, at færdselsloven også gælder i skoven, fortæller rytteren Kenneth Jørgensen.

Sorø Bycicle Club betaler for at bruge de indrettede spor i Grydebjerg Skov, som Stiftelsen Sorø Akademi ejer.

- Ifølge loven må man gerne må cykle på skovveje og skovstier, der er menneskeskabte, og som fremtræder egnede til cykling med en almindelig cykel (i private skove dog kun fra klokken seks om morgenen til solnedgang). 

- Man må ikke cykle, hverken på en almindelig cykel eller på MTB, i skovbunden, på dyreveksler, i klitter eller på stendiger og lignende. Man må altså ikke lave sine egne MTB-spor i skoven. 

- I statskovene må man gerne cykle på de afmærkede MTB-spor i skovbunden. 

- Færdselsloven gælder også i skoven.

Kenneth Jørgensen mener, skiltet er udtryk for en utilfredshed, som uberettiget går ud over Sorø Bycicle Club, selvom det måske er andre, der kører i skoven uden tilladelse og som ikke viser hensyn.

- Der er jo ikke mere opsyn med det her, end at alle kan køre herude. Og det er nok efter min mening der, problemet ligger. Måske er de folk ikke opmærksomme på, hvor sporet er, eller opfører sig dårligt, og så ender det ud i, at det rammer os som klub, selvom det ikke er os, der er problemet, siger Kenneth Jørgensen.

Naturfredningsforening kalder metoden urimelig

Det er uvist, hvem der står bag skiltet i skoven. 

Hos den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening kan man godt se, at det kan skabe konflikter på stierne, hvis de gående ikke ved, hvor mountainbikerne har lov at køre.

Men skiltet, som er sat op i skoven, tager den lokale naturfredningsforeningsformand afstand fra.

- Det er en dybt urimelig måde at kommunikere på. Hvis det var os, der var utilfredse, så ville vi dels henvende os til mountainbikeklubben, dels til ejeren af skoven og sige, at nu var der uhensigtsmæssig adfærd i skoven. Det er ikke vores indtryk, at det er tilfældet, siger Niels Hilker, der er formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Sorø.

Det er også en dialog, som formanden for Sorø Bycicle Club ønsker sig med de personer, der finder cykelrytterne generende.

- Jeg synes, det var meget bedre at have en åben dialog eventuelt med mig som formand. Folk må komme og sige, at de har haft den eller den oplevelse, og det må vi så i fællesskab gøre noget ved, siger Torben Ridder.

Sorø Bicycle Club har meldt sagen til politiet.