Deleløbehjul lanceret i Danmark - men du risikerer bøde for at bruge dem

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

En forsøgsordning kan dog snart gøre de elektriske løbehjul lovlige.

I denne weekend har den amerikanske virksomhed Lime lanceret eldrevne løbehjul i København.

Løbehjulene fungerer grundlæggende på samme måde som mange delebiler og delecykler. De kan samles op, bruges og derefter efterlades et nyt sted i byen.

Løbehjulene er i forvejen på gaderne i blandt andet San Francisco, Los Angeles, Berlin og Paris, og ifølge Lime er deres formål at skabe sammenhængskraft, mere fleksibilitet og bedre grønne transportformer i bymiljøerne.

Sådan fungerer Limes løbehjul

De elektriske deleløbehjul fra Lime kan benyttes via en app, hvor man på et kort over byen kan finde et ledigt løbehjul og låse det op. Det koster ti kroner at starte en tur og derudover er lejen to kroner per minut.

I Danmark er det dog endnu ikke lovligt at køre på dem i det offentlige rum - det vil sige på cykelstier, fortove, veje og pladser, og man kan forvente en bøde, hvis man gør det alligevel og bliver snuppet af politiet. 

Forsøgsordninger i høring

Det kan dog meget snart blive tilladt at køre på blandt andet eldrevne løbehjul. 

Med afsæt i en ændring af færdselsloven har transportminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance netop i denne uge fået grønt lys til at sende to nye forsøgsordninger i offentlig høring. 

Den ene forsøgsordning gælder for motoriserede løbehjul, og den anden for selvbalancerende køretøjer - som for eksempel segboards og uniwheels - og motoriserede skateboards.

- Jeg har drøftet forsøgsordningerne med transportordførerne, og det glæder mig, at vi er enige om at sende ordningerne i offentlig høring. Det er nemlig vigtigt, at vi lytter til de borgere, organisationer og interessenter, som kan blive berørt af ordningen, for de nye transportmidler vil skabe en helt ny mobilitet i Danmark, lyder det fra Ole Birk Olesen.

Forsøgsordningerne bliver sendt i offentlig høring på mandag den 8. oktober. 

Bryder loven med åbne øjne

TV 2 Lorry havde fredag en interviewaftale med Limes europæiske direktør, der var i København i forbindelse med lanceringen. Virksomheden aflyste interviewet, så vi har ikke haft mulighed for at spørge, hvorfor Lime har lanceret de eldrevne deleløbehjul i København, når nu det endnu ikke er lovligt at køre på dem. 

Til DR har firmaets europæiske direktør, Gauthier Derrien, sagt, at det sker med åbne øjne, når firmaet ignorerer færdselsreglerne:

- Ja, det er korrekt. Men der er lige nu tale om et pilotprojekt, en meget begrænset forløber for en større udrulning i København, når det bliver lovligt. Og det er jo allerede ved at blive forberedt, siger han.

Firmaet oplyser dog ikke deres kunder om, at de risikerer bøde ved at benytte løbehjulet.