Hegn holder ulven væk

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Der har endnu ikke været et ulveangreb på et intakt ulvesikret hegn.

Ulve hader tilsyneladende elektriske hegn, mere end de elsker får. I hvert fald har der endnu ikke været et angreb på et ulvesikret hegn, og det får nu Naturstyrelsen til at slå fast, at de ulvesikre hegn virker efter hensigten: De holder faktisk ulvene ude.

Et ulvesikret hegn er 110 centimeter højt og har den laveste tråd blot 20 centimeter over jorden. I hegnet løber 4500 volt, og det ser ud til at være en del af hemmeligheden.

Der har været angreb, men aldrig på et intakt hegn med strøm i.

- Vores indtryk er, at der har været en markant forbedring, når hegnet virker. Vi har haft angreb, men vi har ikke haft et dokumenteret ulveangreb på et hegn, der har fungeret, siger vildtkonsulent Jens Henrik Jakobsen fra Naturstyrelsen Vestjylland.

Hegnsvogtere har løst strømproblem

Naturstyrelsen har i alt sat 25 kilometer hegn op i området ved Vind Hede. De første kom op i foråret 2017, og alle hegn er bygget efter samme opskrift. Udfordringen med manglende strøm på hegnene er også blevet løst.

- Der drillede krondyrene meget i starten, og der har vi fået sat hegnsvogtere op, som giver en melding, hvis der er fejl på hegnet, siger Jens Henrik Jakobsen.

Nu modtager Naturstyrelsen en automatisk sms, hvis der er problemer med et bestemt hegn.

Fåreavlere har testet hegnene

Udover Naturstyrelsen har syv private også fået støtte til at opsætte ulvesikre hegn. En af dem er Juliane Dixen fra Idom.

- Vi ved, ulven er her, for folk har set den i området. Men dyrene har ikke virket stressede, og vi har ikke mistet nogen dyr, så jeg håber, det er, fordi hegnet virker, siger hun.

I øjeblikket har hun syv hobbyfår, som står bag det ulvesikre hegn. Tilskuddet til hegnet kan hun få, fordi hun bor i det område, hvor ulven holder til. Miljøstyrelsen vurderer dog, at flere kunne have glæde af at gøre som hende.

Det er lidt ligesom, hvis man glemmer at lukke hønsene ind om natten - så kommer ræven også og tager dem

Jens Henrik Jakobsen, Naturstyrelsen Vestjylland

- Der bliver ved med at være angreb på områder, hvor der ikke er sat ulvesikre hegn op. Hvorimod de steder, hvor der er sat hegn op, har vi rigtig gode erfaringer indtil videre. Det må være op til folk selv, om de vil sætte hegn op, men hvis man vil undgå angreb, så er det en rigtig god løsning, siger Lasse Sehested Jensen, der er naturplanlægger hos Miljøstyrelsen.

Jens Henrik Jakobsen fra Naturstyrelsen Vestjylland har en mere jordnær måde at forklare det på.

- Det er lidt ligesom, hvis man glemmer at lukke hønsene ind om natten - så kommer ræven også og tager dem, siger han.

Ejere af mindre husdyr, som eksempelvis får og geder, kan få erstatning for dræbte dyr. Men står fårene ikke bag ulvesikre hegn, vil man som udgangspunkt kun få erstatning for de to første ulveangreb.