Lokalt

Blødende svamp fra Præstø forbløffer ekspert

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

En svamp fra Præstø påkalder sig i disse dage interesse fra hele verden. Svampen er misdannet, så den ligner en blodig hjerne.

Den er stor, rødlig og virker våd af blod.

En stor svamp på et egetræ ved Præstø har påkaldt sig opmærksomhed fra hele verden på grund af sin pudsige form. Blandt andet har britiske Metro og The Daily har skrevet om sagen.

Svampen blev opdaget forleden af Mette Knøsgaard fra Præstø, da hun gik tur med hunden. Hun delte straks billederne med svampegruppen Svampeliv på Facebook.

Der er tale om svampen Oksetunge, der vokser på gamle egetræer. Normalt ligner svampen rent faktisk en tunge fra en ko, men på denne svamp vokser den synlige del - frugtlegmet - ikke som det skal. Det er krøllet helt sammen.

Oksetungesvampen er af ukendte grunde blevet misdannet.

Ligner hjerne

- Det må jeg sige. Den ser godt nok bizar ud, siger svampeeksperten Christian Lange, der arbejder på Naturhistorisk museum.

Han fortæller, at det blodlignende fugt på svampen betyder, at den er i vækst og i øvrigt har det godt. Men selve frugtlegmet er deformt.

Oksetungen ligner en menneskehjerne med sit krøllede udseende.

- Det må være gætteri, hvad der er sket her. Måske er den angrebet af en svamp, der gør den syg – eller måske er legemet tidligt blevet beskadiget, så det har påvirket væksten. Det er svært at sige med sikkerhed, forklarer han.

Han kender til mange forskellige svampe, der angriber svampe i vækst. En hel gruppe går ligefrem under navnet snylterhjerne, fordi de netop får svampene til at krølle sammen, så de ligner hjerner. Han har dog aldrig tidligere set sådanne angreb på oksetunge-svampe.

- Oksetungesvampen er forholdsvis almindelig, hvis man ellers færdes på steder, hvor der vokser gamle egetræer. På Sjælland med de mange gamle herregårde og parker er de et ret almindeligt syn, fortæller han.

Den kan spises, men er ikke kendt for at have nogen særlig lækker smag.

Var alt gået efter planen, så var oksetungesvampen kommet til at ligne denne røde svamp, der viser, hvordan svampen typisk ser ud.

Godt svampeår

Han oplyser, at selvom enkelte svampe har det hårdt i år på grund af tørken, så har vi generelt et godt svampeår.

- Vi, der går meget op i svampe, var jo meget spændte på, hvordan det ville blive. Men det ser godt ud. Især rørhattene nærmest buldrer op af jorden. Her kan de fleste typer jo spises, men vi har da set flere tilfælde, hvor nogen har spist djævlerørhatte – og det er ingen sjov oplevelse for de ramte, siger han.

Han oplyser, at de giftige fluesvampene lige nu også ses overalt i skoven, og blandt andet grøn fluesvamp ses mange steder.

Finderen af svampen Mette Knøsgaard tøvede ikke med at kalde svampen for en hjernesvamp. Når man ser den giver det god mening.