Lokalt

Verdens største globus er landet midt i København

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Et ganske spektakulært syn møder mange københavnerne denne måned.

Lastbiler, ladvogne og både møder et noget særpræget syn, når de krydser Stormbroen i Indre København og fortsætter langs Thorvaldsens Museum og Christiansborg. 

Som i en science fiction-film ligger nemlig en kopi af jordkloden midt på Bertel Thorvaldsens Plads. 

Det er ikke en globus, som den vi kender den fra vindueskarmen, men en kugle, som rager 20 meter op i luften, således at den kan ses fra begge sider af kanalen. 

Kører man fra H.C. Andersens Boulevard og ind mod Indre Bys gågader, ligner det, at man vil kollidere med selve planeten. 

Og det er måske netop tanken med projektet. 

Ind i en jordklode og op i en vindmølle

Globen har faktisk allerede én gang ligget på Rådhuspladsen i København, ligesom den har været på havnen i Aarhus og et smut i Bonn i Tyskland. 

Den er ejet af organisationen Climate Planet, men denne gang er det energiselskabet Ørsted og miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden, som inviterer indenfor på en såkaldt 'Klimasafari'.

Her kan man få viden om truede dyr, se en 360 graders film om Jordens tilstand, og komme op i toppen af en havvindmølle i virtual reality. 

Desuden hænger der en fire meter bred jordklode, som viser live-billeder fra NASA's satellitter i rummet. 

Lars Løkke: Danmark bør gå foran

Tanken med opsætningen er at gøre københavnerne bevidste om deres aftryk på jorden. 

- Kloden står midt i en natur- og klimakrise, som kræver akut handling. Men heldigvis er der håb for fremtiden. Vi ved nemlig godt, hvad vi skal gøre for at bremse klimaforandringerne og redde verdens natur og dyreliv. Men vi skal i gang nu, og vi skal have alle med - ung som gammel. Vi har alt at vinde og endnu mere at tabe. Kloden vil takke os for det, sagde generalsekretæren i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg, under indvielsen onsdag. 

Her deltog også statsminister Lars Løkke Rasmussen:

- Vi har vist verden, hvordan man kan blive mere bæredygtig, grønnere og rigere på samme tid. Vi kan gå foran som det gode eksempel - både som land, men også hver især, sagde han. 

Klimasafari

Globen er åben for alle indtil d. 30 september 2018.

Det er gratis og man skal tilmelde sig på www.orsted.dk/klimasafari

Der er plads til 300 gæster indenfor og 1.000 udenfor i oplevelsesområdet.

På Klimasafari kan gæsterne få svar på spørgsmål om stort set alt om klimaforandringer, konsekvenser for dyrene og naturen, grøn energi og havvind.

Verdens største globus er landet midt i København