Lokalt

Kommune har fundet synderen bag stort slamudslip - flere end 10.000 fisk er døde

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Den ansvarlige for et stort slamudslip i et vandløb ved Torbenfeldt Gods ved Mørkøv er fundet. Det oplyser Holbæk kommune til TV ØST.

Torsdag slap 100 ton slam ud fra en lækket slange, som betød, at de mange ton slam endte i et vandløb ved Torbenfeldt Gods ved Mørkøv og spredte sig videre til Tuse Å, Møllerenden og Kobbel Å.

I samarbejde med Dansk Miljørådgivning har Holbæk Kommune fundet den ansvarlige og har givet Thorslunde Maskinstation fra Svinninge påbud om "genopretning af hidtidig tilstand". Et påbud, der er udstedt onsdag.

Det viser dokumenter i sagen, som TV ØST har fået aktindsigt i hos Holbæk Kommune.

Der er tusindvis af fisk, som er døde som følge af denne her forurening

Rune Hylby, formand for fiskerifællesskabet Tuse Å’s Ørredsammenslutning

Holbæk Kommune vil ikke kommentere påbuddet i dag. Men afdelingsleder i Miljøafdelingen Birgitte Wendelboe oplyser til TV ØST, at der forventes at være en større redegørelse fra Dansk Miljørådgivning klar torsdag og først derefter vil kommunen udtale sig om sagen. 

Ifølge Holbæk Kommune er det maskinstationen, der er ansvarlig for gylleslangen og dermed også for forureningen. 

Ejeren af Thorslunde Maskinstation ville ikke udtale sig til TV ØST, da vi i dag besøgte firmaet. Men han står ved udslippet og understreger, at oprydningen er i gang.

Enorme konsekvenser for dyrelivet

Det store slamudslip i et vandløbet ved Torbenfeldt Gods har haft enorme konsekvenser for dyrelivet i Tuse Å, fortæller Rune Hylby, formand for fiskerifællesskabet Tuse Å’s Ørredsammenslutning.

- Det er en kæmpe, kæmpe katastrofe. I al den tid jeg har beskæftiget mig med miljø og fiskeri, kan jeg ikke mindes, at der har været en lignende ødelæggelse. Det er hele hovedløbet af Tuse Å, som er blevet udslettet, siger han til TV ØST.

- Der er tusindvis af fisk, som er døde som følge af denne her forurening.

Det var en gylleledning, der sprang torsdag i sidste uge. Som resultat løb omkring 100 ton slam ud i vandløbet, og det løb videre ud i Tuse Å. Mængden svarer til det typiske indhold af en privat svømmepøl.

Rune Hylby vurderer, at slamudslippet vil koste mellem 10.000 og 15.000 fisk livet. Her er der tale om både ørreder, ål, aborrer og gedder. Men særligt slemt er det, at mellem 600 og 1000 havørreder, der var klar til at gyde, er døde.

- Bestanden af havørreder i åen er lige nu nærmest udslettet, og på længere sigt kommer der sandsynligvis ikke nogen fisk ud af gydningen. Så kommer der til at mangle en hel årgang i åen, og det er mange tusinde fisk, siger Rune Hylby.

Rammer også Isefjorden

Det vil også have betydning for bestanden af havørreder i Isefjorden, fortæller fiskeriformanden.

- Tuse Å er en af de helt store leverandører af havørreder til rekreativt fiskeri i Isefjorden. Det er tusindvis af lystfiskere, der har glæde af fiskeri hvert år, som vil opleve en nedgang i fiskeriet, siger han.

Samtidig vil forureningen have konsekvenser mange år ud i fremtiden, vurderer Rune Hylby. 

- Nogle af de døde fisk er bækørreder, som har fast bopæl i åen. De er 8-10 år gamle, men er så væk nu. Så der vil jo gå 8-10 år, før vi har ørreder i samme størrelse og samme alder som før ulykken. Alene det gør jo, at konsekvenserne rækker mindst 10 år frem i tiden, siger han.

Samtidig er levevilkårene for fiskene i åen blevet væsentligt forringet.

- Det er også alle de vandlevende insekter, som er døde som følge af iltmangel. Det er fødegrundlaget i fremtiden, der er blevet ødelagt af det her. Det er simpelthen alle dyr derude, som er blevet udslettet, siger Rune Hylby.