Lokalt

Hundredvis af døde fisk hives op af å efter udslip nær dansk gods

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

100 ton slam er løbet ud i et vandløb ved Mørkøv i Nordvestsjælland. Fiskere frygter op mod 1000 døde ørreder.

Miljøafdelingen i Holbæk Kommune har arbejdet på højtryk, siden et stort udslip af slam torsdag ramte ved Mørkøv. 

Først lød meldingen fra kommunen på, at en slange med gylle var lækket ved Torbenfeldt Gods. Siden viste det sig, at de mange tons som slangen udslap indeholdt slam.

Konsekvenserne af udslippet har først nu set dagens lys.

Frivillige fiskere har nemlig brugt søndagen på at indfange hundredvis af døde fisk med net i Tuse Å.

De døde fisk er havnet her, fordi de er flydt med strømmen ind i en rørlagt å under jorden, hvorefter de er kommet ud i Tuse Å. 

Kan flyde ud i fjord

Fiskerne forventer at hive omkring 1000 døde ørreder op af åen, skriver TV ØST. Fiskerne fortæller, at de fisk, de ikke får fanget i nettet, vil flyde helt ud i Holbæk Fjord.

Det er endnu uvist, hvem der har ansvaret for lækket med slamslangen. Holbæk Kommunes miljøafdeling oplyser, at dette er noget, man er i gang med at undersøge.

Fredag kæmpede beredskabet fra Vestsjællands Brandvæsen med at begrænse skaderne. 

- Status er, at vi i samarbejde med beredskabet har bremset påvirkningen (af udslippet red.) til omgivelserne. Der er sat forskellige initiativer i gang for at opsuge slammen, siger Birgitte Wendelboe, afdelingsleder i Holbæk Kommunes miljøafdeling, til TV ØST.

Hun oplyser videre, at der både er konstateret døde fisk efter udslippet, men at vandet i området også har taget farve ind af slammet. 

- Det er en sag, der fylder meget i dag. Vi gør alt, hvad vi kan for at få reduceret påvirkningen så meget som muligt, og der er fortsat aktivitet derude, sagde Birgitte Wendelboe fredag.