Lokalt

Forældre må bære kræftsyge børn gennem byen - folk på indkøb 'stjæler' sygehusets p-pladser

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Frustrerede forældre må bære deres kræftsyge børn gennem Aalborgs gader, fordi folk på shoppingtur, parkerer ulovligt og optager parkeringspladserne.

Bilerne surfer rundt på den lille plads i gården ved Sygehus Nord i Aalborg.

Der er ikke ret mange parkeringspladser, og derfor er der rift om dem. Anne Mette Bols Nielsen og Janne Dragsbæk har hver en dreng, der er syge med leukæmi. Drengene har ofte svært ved at gå, og derfor vil de to mødre gerne parkere på parkeringspladsen, der ligger lige udenfor børnekræftafdelingen.

- Det er rigtig svært. Vi kører stort set altid lang tid rundt for at finde en parkeringsplads, siger Anne Mette Bols Nielsen.

Tre timer gratis parkering frister

Der er tre timers gratis parkering på den lille plads i gården ved sygehuset. Et skilt fortæller tydeligt, at det kun er for folk med ærinde på sygehuset som for eksempel fødegangen eller neonatalafdelingen. Men det bliver i stigende grad ignoreret af mange bilister, i takt med at der er blevet færre gratis parkeringspladser rundt om i byen.

- Vi kan jo se, at folk har været inde og shoppe. De kommer med indkøbsposer. Vi ser håndværkerbiler og folk med træningstasker. Man kan se, at der er nogen, der ikke hører til herinde, og så kommer man selv bærende med en dreng, fordi man har været nødt til at parkere længere væk. Så bliver man lidt ked af det, siger Janne Dragsbæk.

Anne Mette Bols Nielsen indrømmer, at hun af og til bliver arrig på de andre bilister.

- Jeg synes det er for ringe. Det er for ringe at man tager pladser fra dem, der er syge. Jeg ved ikke, om de har dårlig moral eller om de bare ikke tænker over det, siger hun.

Alle gør det

I den time TV2 Nord er på parkeringspladsen, taler vi med adskillige bilister, der har parkeret ulovligt på sygehusets parkeringsplads. Først en mand, der er på arbejde på en grillbar i byen. Han parkerede på den fulde parkeringsplads tidligere på dagen, og er nu kommet tilbage for at flytte sin p-skive.

- Det er jo ikke kun mig, der gør det. Hvad skal jeg sige. Det er svært at finde en parkeringsplads i byen. Nogen gange holder jeg også på en betalingsparkering, forklarer grillbarsmedarbejderen Thaer Rafo.

Maiken Thorsøe bor tæt på sygehuset, og hun parkerer også ulovligt på parkeringspladsen.

- Jeg ved godt, at jeg ikke må parkere her, og det er da heller ikke i orden. Men når alternativet ikke er bedre, så ved jeg ikke hvor jeg skal smide bilen. 

Du føler at der mangler parkeringspladser? 

- Ja i hvert fald et alternativ til dem der skal parkere her i længere tid, som faktisk bor her, siger Maiken Thorsøe.

Parkeringshuset tæt på er ledigt

På Kastetvej 400 meter fra sygehuset er der et betalings-parkeringshus. Her er der stort set altid ledige pladser.

Kunne i ikke også parkere i parkeringshuset på Kastetvej? 

- Jo, det kunne vi godt, i hvert fald, når vores børn har det godt, men det er jo ikke tilfældet altid. Det er hårdt at bære vores børn herind, når de har det rigtig skidt, eller når de ikke kan gå selv ret godt. Så synes vi det er unfair at vi er dem, der skal gå langt.

Forældrene efterlyser at sygehuset laver slags p-licens, som de forskellige afdelinger kan udlevere. Sådan en ordning har blodbanken allerede. Forældrene erkender, at der stadig ikke vil være nok pladser til dem, der har ærinde på sygehuset. Men de tror, det vil jage shoppernes biler en væk fra sygehusets grund.

- Det kan godt være, at der stadig ikke altid ville være plads. Men jeg vil sige, at man ville ikke blive så hidsig og irriteret, hver gang man kommer herind, hvis man vidste, at alle de andre der holder herinde, reelt har et ærinde på sygehuset, siger Anne Mette Bols Nielsen.

På sygehuset er de ikke afvisende overfor ideen. Dog er den tekniske chef bekymret for, om nogen kan finde på at kopiere og forfalske parkeringstilladelserne. Det har sygehuset nemlig oplevet tidligere.

- Det er da en mulighed med parkeringstilladelser. Vi har ikke nogen faste holdninger om hvilken løsning, der er den rigtige. Vi er i dialog med personaleforeninger og patientforeninger for at finde en god løsning, siger Steffen Carl Jacobsen, teknisk chef for Aalborg Universitetshospital.

Parkeringsvagterne kan ikke gøre noget

Der er parkeringsvagter, der patruljerer dagligt på pladsen. Men de kan ikke kontrollere hvilket ærinde bilisterne har. Janne Dragsbæk fortæller, at hun har prøvet at parkere ulovligt på pladsen for at læsse sin dreng af med den intention at flytte bilen bagefter.

- Personalet sad i et møde, så det tog fem minutter at aflevere min dreng på afdelingen, og da jeg kom ud til bilen igen, havde jeg allerede fået en parkeringsbøde.

Behandlingen af de kræftsyge drenge kommer til at tage mange måneder. Forældrene har dermed udsigt til timers jagt på en parkeringsplads.

Hånden på hjertet. Kunne du aldrig finde på at parkere her, hvis du havde et kort ærinde inde i byen? 

Det kunne jeg nok have fundet på, før min dreng blev syg. Men man bliver et andet menneske af det her. Jeg har i hvert fald lært at hensynet til andre mennesker, det er nok vigtigere end jeg bruger fem minutter ekstra på noget, siger Anne Mette Bols Nielsen.