Lokalt

Sjælden fugl er landet i Danmark for første gang nogensinde

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

En fugl, som ornitologer stærkt formoder er en stillehavslom, er landet ved Skagen. Det er første gang nogensinde, den er set i Danmark.

Mandag blev en særlig dag for ornitologer i Skagen - og sådan set også i resten af landet. Der blev nemlig set det, som samtlige fuglekiggere er enige om, er en meget sjælden gæst i Danmark.

Midt på eftermiddagen opdagede en af Skagens Fuglestations frivillige, Troels Eske Ortvad, den sjældne fugl, og snart var en gruppe på omkring tyve personer, både hele fuglestationen og andre fugleinteresserede, til stede for at se på fuglen.

Mandag aften er flere ornitologer fra Fredericia og København på vej i håb om at få et glimt af stillehavslommen, som de alle håber bliver natten over, så det igen er muligt at få fuglen at se i dagslys.

Eksperter fra hele verden skal se fuglen

De fuglekyndige har en meget stærk mistanke om, at det er en stillehavslom, der er kommet forbi, men sådan en sjældenhed kan man ikke bare uden videre bestemme med sikkerhed.

- Vi har sendt billeder ind til Dansk Ornitologisk Forening, hvor et særligt sjældenhedsudvalg skal bestemme fuglen, så vi kan være helt sikre på, at det er en stillehavslom. Så selv om vi har en stærk formodning, er vi nødt til at have den bestemt i udvalget, hvor eksperter fra hele verden skal se på fuglen, siger Simon Christiansen, som er naturvejleder i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og leder af Skagen Fuglestation.

Ornitologer stod klar ved solopgang

Ifølge Simon Christiansen er det dog en langstrakt proces, og det kan tage flere måneder, inden udvalget når en endelig afklaring.

I mellemtiden har den formodede stillehavslom fundet sig godt til rette på Danmarks nordligste spids. Og selvom den officielle dom fortsat lader vente på sig, er mange ornitologer ikke i tvivl om, at der er tale om en ægte stillehavslom, og dermed et højst usædvanligt syn.

Mandag morgen fortæller Simon Christiansen, at der ved solopgang har været omkring 20 ornitologer for at få et glimt af den sjældne fugl.

Ligeglad med folk

Og han forventer, der kommer flere i løbet af dagen, når rygtet spreder sig. Der er nemlig ikke umiddelbart noget, der tyder på, at stillehavslomen er på vej videre.

- Den ligger ret tæt på land. Der, hvor alle turisterne går forbi på spidsen af Grenen, siger Simon Christiansen.

- Men den er ret ligeglad med folk. Den kommer jo fra Alaska og Canada, hvor den ikke rigtig har set mennesker, så det tager den ganske roligt. 

Første gang nogensinde i Danmark

Ifølge naturvejlederen er stillehavslommen meget lig de lommer, vi har herhjemme, men der er altså nogle kendetegn, der gør, at de fuglekyndige mener, at det er gæsten langvejs fra, der er landet ved Skagen.

Viser det sig, at det rent faktisk er en stillehavslom, vil det være første gang nogensinde, den er set i Danmark. Også i Europa er den yderst sjælden, og ifølge en af Skagens ivrige ornitologer, Rolf Christensen, er den kun set 22 gange før i Europa.

Stillehavslommen har hjemme i Alaska og det nordlige Canada, og det er en fugl, der bliver 60-80 centimer og kan præstere et vingefang på godt en meter.

Simon Christiansen fortæller, at den må være kommet helt ud af kurs, siden den nu har taget et smut forbi Grenen. Det er typisk det, der sker, når vi i Danmark - eller andre steder for den sags skyld, får en så sjælden gæst p besøg, og det er også derfor, at de i langt de fleste tilfælde kommer alene.

Naturvejlederen kan dog fortælle, at fuglen er set spise, og at den ser ud til at befinde sig ganske godt ved Grenen, selv om den er kommet noget på afveje.