Lokalt

1137 stemte på 'Valgfest med mexicansk tema' - nu får de, hvad de stemte på

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Det noget særlige politiske parti 'Valgfest med mexicansk tema' afholder nu fest for sin tildelte partistøtte.

1137 vælgere i hovedstadsområdet satte deres kryds ud for 'Valgfest med mexicansk tema', da de gik i stemmeboksen ved kommunal- og regionrådsvalget i november 2017.

Det var ikke nok til at give spidskandidat Michael Staal-Olsen en plads i regionsrådet, men det var lige akkurat nok til at udløse en partistøtte på over 5000 kroner årligt i fire år.

Dermed kan politikeren, der til dagligt arbejder i it-virksomheden Asseco, nu faktisk indfri sin mærkesag, som fremgår af partiets navn.

Den 18. august er der inviteret til valgfest med mexicansk tema på Søpavillionen ved Københavns søer - en adresse, hvor blandt andet Enhedslisten tidligere har afholdt valgfest i både 2013 og 2017.

- Jeg vil sige, at alle folk skal være velkomne i det omfang, der er plads. Og hvis man har idéer til, hvordan det skal løbe af stablen, så skal man endelig komme med dem. Så håber jeg selvfølgelig også, at man kommer med henblik på at skabe en fornøjelig og festlig aften, siger partiformanden.

Opbakning fra Mexicos ambassade

På partiets Facebook-side har man løbende kunnet holde sig opdateret om partiets arbejde.

Her fremgår det blandt andet, at en fokusgruppe har afsøgt mulighederne for afholdelsen af den mexicanske fest i København.

Og så har Michael Staal-Olsen sågar været på besøg hos den mexicanske ambassadør.

- Vi får råd og vejledning fra ambassaden, så vi overholder principperne for en rigtig mexicansk fest, fortæller spidskandidaten glad.

Partiets navn er godt nok primært valgt, fordi det var let afkodeligt for dem, som ønskede et festligt alternativ til at stemme blankt, snarere end af respekt for landet:

- Vi ville give folk en valgfest. Og festen skulle have et konkret tema. Mexicansk tema kender mange på forhånd, så det har stået sin prøve. Vi forestillede os, at når man stod i stemmeboksen, så kunne man straks visualisere, hvad man stemte på, forklarer Michael Staal-Olsen.

Vælgerne må undvære fri guacamole

Spidskandidaten forsikrer, at festen nu er en realitet, og at der altså ikke er tale om en joke. 

Partiet gik ligeledes til valg på at gøre guacamole frit tilgængeligt for alle borgere i Region Hovedstaden, hvilket til gengæld bliver et ønske, som er noget sværere at indfri. 

- Vi må se, hvad der kan lade sig gøre inden for den økonomiske ramme, men min nuværende vurdering er, at det ikke kommer til at ske, hvilket jeg naturligvis må beklage, lyder meldingen.

Er det ikke spild af penge at afholde mexicansk fest for skattekroner?

I forbindelse med ethvert valg er der en pulje til partistøtte, som vælgerne er med til at fordele. Jeg kan konstatere, at flere end 1000 borgere vurderede, at det var rigtigt, at pengene skulle bruges på det her. Det har jeg taget til efterretning.

Hvad var det egentlige formål ved at stifte det her parti?

- Den oprindelige motivation var at undersøge, hvor vanskeligt det er at stille op til et regionrådsvalg. Det krævede 50 underskrifter fra myndige borgere, og det lod sig forholdsvis hurtigt realisere. Bagefter var det interessant at finde et politisk koncept, som favnede nogenlunde bredt, og som kunne fungere som et festligt alternativ til at stemme blankt.

Er det for nemt at stille op, synes du?

- Jeg ved ikke, om der er et endegyldigt svar på det. Jeg kan konstatere, at det var nemt. Om det er en god eller en dårlig ting, kan man diskutere. Der er en charme ved, at menig mand kan gøre sin holdning gældende i vores demokrati, men jeg er da også blevet mødt af det omvendte synspunkt.

Michael Staal-Olsen går netop nu og overvejer, om han også bør stille op til det næste folketingsvalg. Du kan tilmelde dig festen her.