Lokalt

Årets største naturbrand i Nordjylland slukket

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Den største naturbrand i Nordjylland denne sommer er endelig slukket - klokken 15 er der kun en brandvagt til stede ved Dokkedal.

Fem døgn og en helt utrolig indsats skulle der til, før Nordjyllands Beredskab endelig mandag eftermiddag kunne meddele, at slukningen af den store mark- og mosebrand ved Dokkedal nu er lykkedes så godt, at de fleste brandmænd kan tage hjem.

Fra klokken 15 mandag eftermiddag vil der kun være en tankvogn, en drone og tre mand tilbage ved den afsvedne mark ved Dokkedal. Det næste døgn skal de fungere som brandvagt og holde øje med, at ilden ikke pludselig bryder ud igen. 

Det fortæller beredskabschef ved Nordjyllands Beredskab, Per Vedsted.

- I de seneste 24 timer har vi ikke kunnet se flere ildlommer i jorden med vores termiske kameraer, så det tyder på, at ilden endelig er slået ned, også nede i jorden. Men vi holder et par mand derude det næste døgns tid for at være helt sikre, siger Per Vedsted til TV2 Nord.

Moderne teknologi har hjulpet

Det er især indsatsen med at sende vand direkte ned i jordlagene via rør og spyd, der har gjort udslaget med at få mosebranden slukket.

- Og så har den moderne teknologi virkelig været vores ven i det her arbejde. Med droner og termiske kameraer har vi nemlig kunnet sætte ind lige dér, hvor der var behov for det, siger Per Vedsted fra Nordjyllands Beredskab.

I de seneste 24 timer har vi ikke kunnet se flere ildlommer i jorden med vores termiske kameraer, så det tyder på, at ilden endelig er slået ned, også nede i jorden.

Per Vedsted, beredskabschef

Ilden begyndte som en markbrand ved 13.30-tiden onsdag i sidste uge. På grund af det ekstremt tørre landskab bredte den sig hurtigt og brændte 40-50 hektar af. Siden bevægede ilden sig ned i spagnum- og moselagene under jorden, og her blev arbejdet særdeles vanskeligt for Nordjyllands Beredskab, fordi en sådan brand ikke kan ses på jordoverfladen.

Mange mennesker at takke

Tidligere har det kunnet tage flere uger at slukke en mosebrand, fordi ilden frit kan vandre under jorden og bryde ud igen på nye steder. Ilden opstod tæt på både Tofte Skov og Lille Vildmose, og derfor frygtede Nordjyllands Beredskab længe, at ilden kunne sprede sig hertil.

Heldigvis lykkedes det de op mod 70 brandfolk fra hele Nordjylland, Herning, Skive og Syddanmark, der blev tilkaldt, at begrænse ilden og nu altså også slukke den.

- Der er rigtig mange mennesker, vi skal takke for et godt stykke arbejde med den her brand. Der er mange mennesker, der har afbrudt eller udsat deres ferie for at kunne hjælpe til, og det har været en indsats, der har taget hårdt på vores folk midt i en periode, hvor der ellers er mange, der holder fri, siger beredskabschef Per Vedsted.