Landmand ser sig nødsaget til at slagte sine køer: - Vi må være benhårde

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Tørken tvinger landmand Kristian Hoffmann til at slagte flere kvæg end sædvanligt. Han mangler ganske enkelt foder.

Mangel på foder.

Det er en af de helt store konsekvenser, den økologiske Timring-landmand Kristian Hoffmann oplever under tørken, hvor han derfor føler sig nødsaget til at sende langt flere køer til slagtning, end han er vant til på denne årstid.

Han vurderer, at han på et normalt år slagter omkring 50 køer. På grund af tørken ender han nu med at sende næsten 25 medlemmer af besætningen under slagterkniven i løbet af blot en enkelt måned.

- Det har da været sjovere at være landmand. Det her er da lidt træls.

- Men vi er nødt til at tilpasse os og være benhårde, for ellers står vi til foråret uden noget som helst, og så er det helt galt, siger Kristian Hoffmann.

Foderbeholdningen skrumper

Tørken får foderdepoterne til at svinde drastisk ind. Ifølge Kristian Hoffmann ligger han på nuværende tidspunkt inde med 30-40 procent mindre foder, end han plejer.

Landmændene er ellers blev mødt med mere lempelige regler og under tørken, har de helt ekstraordinært fået lov til at slå græsset på deres brakmarker og bruge det som foder uden at blive trukket i landbrugsstøtte.

Men det er ikke nok til at afhjælpe situationen, forklarer Kristian Hoffmann, der dog påskønner hjælpen.

- Jeg ved næsten ikke, hvad vi mere skal have hjælp til andet end noget regnvejr.

-  Det er derfor, vi er nødt til at slagte alle de køer, som står på vores slagteliste. Det er for at tage hensyn til den mængde foder, vi har tilbage. Det er den ene ting. Noget andet er, at vi bliver ramt på pengepungen. Det er hammerdyrt at købe nye græsfrø og så om igen, så vi kan få nogle nye græsmarker, nu hvor de gamle er visnet væk. Der skal nogle penge til. Vi trænger til vand. Der skal meget vandt til for at rette op på det her. Hvis der kommer nok vand, kan vi godt nå at redde noget henover efteråret, siger Kristian Hoffmann.

Danish Crown: En voldsom stigning

Hos Danish Crown kan man bekræfte tendensen.

Det er nemlig ikke kun Kristian Hoffmann, der sender flere slagtekvæg afsted end sædvanligt i øjeblikket.

- For en måneds tid siden kunne vi begynde at mærke, at der kom en markant stigning af dyr, særligt de økologiske. Det er et udtryk for den her langvarige tørke, siger pressechef hos Danish Crown og Friland, Jens Hansen.

- Henover de sidste fire uger har vi slagtet dobbelt så mange økologiske kreaturer, som vi normalt gør på denne årstid. Det er en meget voldsom stigning, lyder det.