Masser af dyr lider i varmen, men for ét er det lige omvendt

16x9
Store kolonier af skestorke er nu at se flere steder i landet. Foto: Jan Skriver / DOF

Skestorken er aldrig før set på hverken Fyn eller Sjælland. Det er den nu.

Det er et meget usædvanligt syn, der møder besøgende ved Bølling Sø i Midtjylland netop nu.

Her lever et af de få danske dyr, som har de helt optimale forhold i et Danmark, hvor solen skinner på ottende uge, og skyerne endnu ikke er bristet med regn.

Skestorkene med deres karakteristiske skeformede næb og hvide fjer danner næsten et hvidt tæppe og fylder himlen med deres brede vingefang.

- Flokken er på over 200 voksne og unge fugle, fordi de har haft et så godt yngleår, siger Thomas Bregnballe, forsker på institut for bioscience på Aarhus Universitet og medlem af Dansk Ornitologisk Forening.

Se hvordan varmen påvirker forskellige danske dyrearter nederst i artiklen.

Flere fuglearter nyder nemlig godt af det tørre vejr, som for mange dyr ellers har gjort denne sommer til en kamp for overlevelse.

Kæmper ikke for mad  

Sidste år, hvor vejret var særligt regnfuldt og koldt, døde mange af fuglenes unger, fordi de tidligt på ynglesæsonen blev både våde og kolde, når deres forældre var ude efter mad.

I år er det lige modsat: Ungerne findes i hobetal og er nu blevet så store, at de kan tage på opdagelse ude i landet på egen hånd. Det har resulteret i enorme kolonier både ved Limfjorden, Ringkøbing Fjord og Vadehavet, hvor de er ved at spise sig energi til at flyve sydpå til Mauretanien i Vestafrika.   

- Det interessante er, at der også er blevet spottet ungfugle så langt østpå som på Fyn og i det sydlige Sjælland. Det er aldrig sket før, siger Thomas Bregnballe, som godt kan forestille sig, at der om nogle år, når ungfuglene kommer tilbage for at yngle, bliver mere permanente kolonier på øerne.  

Ved Vadehavet blev en hel koloni af skestorke oversvømmet, hvilket betød, at mange æg skyllede væk, og unger druknede. (Dette billede er taget ved Bygholm Vejlerne vest for Thisted.)
Ved Vadehavet blev en hel koloni af skestorke oversvømmet, hvilket betød, at mange æg skyllede væk, og unger druknede. (Dette billede er taget ved Bygholm Vejlerne vest for Thisted.) Foto: Brian Rasmussen / Scanpix Danmark

Fuglene er upåvirkede

I det hele taget er det de større fugle, som holder til ved havet, der håndterer den ekstreme varme bedst.

- Det er især måger, skarver og terner, der lever af fisk eller krebsdyr, der har haft stor succes med ynglen i år, siger Jan Vestergaard, der er naturvejleder i Kolding.

Skestorken ynglede ikke i Danmark i 27 år, men kom tilbage i 1996. I 2006 blev antallet af storkepar opgjort til 33 - i dag er der mere end 100. (Dette billede er fra 2011)
Skestorken ynglede ikke i Danmark i 27 år, men kom tilbage i 1996. I 2006 blev antallet af storkepar opgjort til 33 - i dag er der mere end 100. (Dette billede er fra 2011) Foto: Jørgen Kirk / Scanpix Denmark

TV 2 har de seneste uger skrevet om flere dyr, der ikke kan finde vand i varmen. Pindsvin, muldvarper og små havefugle tørster og har brug for, at der er ekstra vand til dem, når mange vandhuller er fuldstændig tørlagte. Også hunde og katte har behov for mere skygge og vand end normalt.

- I lang tid var det smaddergodt med den varme forsommer, der gav et kæmpe boost til dyrelivet, men nu er det blevet lige lovlig hårdt for dyrene, siger naturvejleder i Allerød Bjørli Lehrmann.

De to naturvejledere ser dog ikke noget alarmerende i, at mange dyr har svært ved at yngle, når Danmark er så tør som nu.

- Det er den naturlige balance, som skifter hvert år. Sidste år var det en ekstremt kold, våd sommer, så der var det nogle andre dyr, der havde gode forhold, siger Bjørli Lehrmann.

Sådan påvirker varmen dyrene