Lokalt

Isbjerg skaber frygt i grønlandsk bygd - her er de mulige udfald

Isfjeldet lurer truende lige ud for den lille bygd Innaarsuit. Magnus Kristensen / Ritzau Scanpix

Et løsgående isbjerg kan udløse flodbølge og oversvømmelse. Beboerne håber på enten en gigantisk slæbebåd eller naturens hånd.

Et isbjerg så stort som et velvoksent etagebyggeri. Vel at mærke den del, der er selve toppen af isbjerget.

Det er synet for beboerne i den lille bygd Innaarsuit i nærheden af Upernavik på den grønlandske vestkyst. Og det ville være synd at tale om en varm velkomst, eftersom det gigantiske isbjerg truer med at oversvømme og ødelægge huse i det lille samfund.

- Befolkningen i Innaarsuit er i disse dage meget bekymrede over dette store isfjeld, fordi det kan få fatale konsekvenser, hvis det kælver, har bygdbestyrelsesformand Karl Petersen (S) sagt til mediet Sermitsiaq.

De 169 indbyggere i Innaarsuit har grund til frygt. En del af isbjerget er allerede faldet af og vist, hvor store naturkræfter, der er i spil.

Der er da også forhøjet beredskab i Upernavik, som i første omgang har rådet de beboere, der er tættest på vandet og isbjerget til at finde et sted længere oppe i bygden.

Højvande kan hjælpe til

Hvor længe bygdens nu evakuerede beboere skal være væk fra deres hjem, vides ikke. Det kommer naturens kræfter til at afgøre, siger Svend Foldager fra Grønlands Politi til TV 2.

- Vi ved, at der her til aften kommer højvande, så det håber vi, måske kan hjælpe til at løsne isbjerget igen. Men vi har reelt ikke nogen idé om, hvor dybt det stikker, siger Svend Foldager, som dog understreger, at man 'ikke er uvant' med en situation som den nuværende.

Slæbebåd kan blive nødvendigt

Allerede lørdag kan vise sig at blive afgørende. Der er meldt om tung grønlandsk sommerregn, og det øger risikoen for, at isbjerget kælver. Hvis det sker, vil det sende enorme vandmasser i bevægelse og beboere siger til radiostationen KNR, at det kan være farligt, både for byens butik, elværk og især de huse nær kysten, hvor de gamle bor, siger bygdebestyrelsesformand Karl Petersen.

Han appellerer derfor om at få oprettet et beredskab. Karl Petersen foreslår, at Arktisk Kommando eventuelt kan hjælpe med at bugsere isfjeldet væk.

- Jeg håber beboere og besøgende i Innaarsuit, der er bekymrede, kan modtage assistance i denne alvorlige situation, siger bygdbestyrelsesformanden.

For godt et års tid siden blev bygden Nuugaatsiaq ved Uummannaq ramt af en flodbølge, der dog blev udløst af et jordskred. Fire mennesker døde, 11 blev såret, og adskillige huse blev skyllet ud i havet. Både Nuugaatsiaq og nabobygden Illorsuit står i dag tomme, da myndighederne frygter et nyt jordskred.