Lokalt

Badning forbydes i havnebad på grund af rotter

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Der er rotter ved Aalborg Havnebad, og derfor lukker havnebadet midlertidigt ned af hensyn til gæsternes sikkerhed.

Det er ikke kun solhungrende borgere, der er glade for havnebadet i Aalborg.

Kommunen har nemlig konstateret, at der også er rotter i området, og derfor har de valgt at lukke badet ned, indtil de ubudne gæster er bekæmpet.

Havnebadet er lukket fredag og i weekenden, og perioden kan forlænges alt efter omfanget af rotter.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der har anbefalet Aalborg Kommune at holde lukket, indtil rotterne er bekæmpet.

Diarre og feber

Til TV 2 uddyber Jan Greve, der er overlæge og sektionleder for Styrelsen for Patientsikkerhed, hvorfor man har valgt at udstikke retningslinjerne.

- Når der er påvist rotter i selve havnebadet, så medfører det en fare for bakterieoverførsel til mennesker. Derfor mener vi ikke, at havnebadet skal benyttes, før der er rimelig sikkerhed for, at der ikke findes rotter i selve havnebadet, siger Jan Greve.

Han forklarer, at rotterne ikke i sig selv er giftige, men de er bærere af bakterier, der kan være farlige for mennesker.

Disse kan give sygdomme som hyppigst ses i form af diarre, men også mere alvorlige febersygdomme, hvor leveren påvirkes, kan forekomme.

- Det er kendt fra blandt andet svømmekonkurrencer i søer og åer, at svømning i rotteholdigt vand kan medføre disse sygdomme, siger Jan Greve.

Ærgerlig lukning i sommeren

Skadedyrene blev opdaget i trappetårnet, og det er endnu ikke til at sige, om der er tale om en enkelt eller flere, lyder det fra Aalborg Havnebad.

- Vi fik en mistanke om rotter, fordi vi kunne se, at det havde rumsteret i trappetårnet, siger Kaj Bjerregaard Jensen, der er bademester ved Aalborg Havnebad. Han er ærgerlig over, at det sker, især fordi havnebadet er meget populær for tiden på grund af sommerdagene.

Han gætter også på, at netop temperaturen kan være grunden til de ubudne gæster:

- Måske har rotterne også haft brug for en dukkert her i varmen, siger han.

Ingen fortilfælde

Overlæge og sektionleder for Styrelsen for Patientsikkerhed Jan Greve siger, at man kender til problemerne med rotter i sø- og åbade, men at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke tidligere har set sager fra havnebade i Danmark.

- Men da rotter er naturligt forekommende i naturen, er der også en sandsynlighed for, at der vil komme sager i fremtiden. Derfor vil der også løbende være tilsyn med sø- og havnebade fra kommunerne, siger Jan Greve til TV 2.

Havnebadet i Aalborg har tidligere været lukket på grund af sundhedsfare i form af for mange colibakterier i vandet efter et regnskyl.

Ingen tilfælde i København

På badestederne i hovedstaden er der aldrig tidligere registreret rotter.

- Men vi har et løbende fokus på at sikre, at kvaliteten af badevandet er i orden, og at der ikke er en sundhedsmæssig risiko i forbindelse med badning på de kommunale badesteder. Skulle vi få en anmeldelse om rotter på, er det noget vi vil tage meget alvorligt, da de kan udgøre en sundhedsmæssig risiko.

Udviklingen i Nordjylland betyder imidlertid, at København er ekstra opmærksom på sundheden på byens badesteder.

- Helt konkret vil vi tage kontakt til Styrelsen for patientsikkerhed og følge deres anbefalinger i forhold til en eventuelt lukning af badestedet, siger centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen Rikke Hvelplund.