Lokalt

Advarer mod svømmere i havnen: Vi kan ikke se dem

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Det kan snart blive lovligt at svømme i hele Københavns Inderhavn. Men det er en farlig idé, lyder opråbet.

På en varm sommerdag er der tætpakket ved Københavns badezoner, hvor gæster ofte ligger i rækker som søløver på en mole. 

Flere københavnere lader sig tilmed friste til at hoppe i vandet andre steder i byen, hvor det faktisk er ulovligt.

Men det ikke længere være ulovligt. Det mener i hvert fald Det Konservative Folkeparti i Københavns Borgerrepræsentation, som derfor har stillet forslag om at ophæve badeforbuddet.

Man vil simpelthen afkriminalisere byens vandhunde.

Forslaget får dog en lunken modtagelse i Danske Studenters Roklub, som er hovedstadens største med 900 medlemmer. 

- Jeg er bekymret for, at der sker en ulykke. Vi så jo en meget, meget tragisk ulykke sidste år med vandscootere. Og det kunne i princippet godt gentage sig, siger formand Kasper Haagensen til TV 2 Lorry. 

Han påpeger, at roere allerede med de gældende regler flere gange har været "i tæt karambolage med svømmere", fordi et hoved i vandet simpelthen kan være umuligt at se fra en båd. 

- Jeg synes, det er dejligt, at vi får den her folkehavn med masser af leben. Udfordringen er bare, at rigtig mange svømmere ikke er markeret, siger han. 

"Vi skal passe på hinanden"

Københavns Kultur- og Fritidsforvaltning vil på baggrund af politiske forslag i august 2018 fremlægge mulighederne for at gøre hele Københavns Inderhavn til en badezone med et bælte på minimum fem meter fra kysten. 

Kasper Haagensen ser dog helst, at svømmere bliver endnu tættere på kajen, og så frygter han, at forslaget vil få endnu flere vandhunde til at svømme på tværs af kanalerne. 

Det er nemlig et problem, der er stigende, mener han, fordi flere svømmetræner udendørs i stedet for i byens svømmehaller. 

Men er det ikke ligeså meget svømmernes havn, som det er jeres havn? Kunne I ikke bare ro langsommere eller et andet sted?

- Alle skal bruge havnen. Lige så vel som at vi alle skal bruge vejene. Min bøn er bare, at når der er kommet flere aktører i havnene, så skal vi også være bedre til at passe på hinanden. Der er nogle klare søfartsregler, som vi andre følger på vandet. Vi ror til højre, ligesom når man kører på vejene. Og man krydser ikke bare hen over vandet, hvis man synes, det er sjovt. 

Konservative: Folk må bruge fornuften

Det har ikke i skrivende stund været muligt at få en kommentar fra de konservatives gruppeformand Jakob Næsager. 

Tidligere har han dog udtalt til Berlingske, at han ikke tror, at frit lejde i havnen vil resultere i kaos:

- Hvis der er et sted, hvor der er en indsejling til en lystbådehavn, så kan de fleste regne ud, at man ikke skal hoppe på hovedet i havnen, hvor der er både, der sejler ind, siger han.

Der skal desuden sættes skilte op, som advarer mod de specifikke steder, hvor man stadig ikke skal hoppe i vandet, mener han.