Lokalt

Brandfolk nåede frem efter 6,5 minutter - og blev mødt af skuffede borgere

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

En deltidsbrandmand har fået nok af skuffede borgere, når han og hans kollegaer drøner ud til brande. Tusindvis støtter ham nu på sociale medier.

Niels Erik Nielsen er deltidsbrandmand, og han kan døgnet rundt blive kaldt ud til en brand i Furesø Kommune.

Han får igen og igen den samme modtagelse:

- Hvorfor kommer brandvæsenet så sent?

Mandag blev han igen kaldt ud til en brand på Hirsemarken i Farum, hvor han og hans kollegaer var fremme på 6,5 minutter. Her blev han igen mødt af frustrerede folk, der ikke mente, at det var hurtigt nok.

Men denne gang var det dråben, der fik bægeret til at flyde over. Da han kom hjem, satte han sig derfor til tasterne og skrev en Facebook-opdatering: 

- Jeg kan dog se, at spørgsmålet kommer, da meget få ved, at alle brandfolkene kommer hjemmefra, har smidt alt, kørt fra børnefødselsdage, middage med familien eller lige stået op vel vidende, at de så ikke får noget søvn denne nat, da de skal møde på deres hovederhverv om morgenen, står der i Niels Erik Nielsens Facebook-opdatering.

- Hvorfor dette indlæg? Vi udfører dette job med stor professionalisme og sætter stor ære i vores job, så vi kan komme ud at hjælpe folk så hurtigt som muligt, og alle brandfolk lægger ALT til side, når alarmen går. Vi har folk, der er kørt fra bryllup for at komme ud at hjælpe, skriver han.

Dybt frustrerende

Facebook-opdateringen væltede ud af Niels Erik Nielsen, da han kom hjem fra branden i Farum mandag.

- Vi blev mødt af folk, der var dybt frustrerede over, at vi var der på 6,5 minutter. Det blev vi som brandfolk jo indigneret over, for vi synes jo, at vi gør en god indsats. Så da jeg kom hjem, satte jeg mig ned og skrev det her. Jeg fik slet ikke redigeret det, jeg trykkede bare send, siger han til TV 2 Lorry.

Fra Niels Erik Nielsen og hans kollegaer hører "bip-bip-bip"-lyden fra deres alarm, skal de have fart på. De skal nemlig køre fra stationen inden for fem minutter, efter branden er anmeldt, selvom de kommer hjemmefra.

- Vi skal herunder først have tøj på som jakke, sko og lignende. Ligger vi og sover, så skal vi stadig have alt tøj på, da vi ikke ligger i beredskab med alt tøj på. Vi skal ud af døren, køre til stationen, løbe ind og se, hvilke køretøjer der skal med til brand, vi skal have vores branddragt på, og vi skal op i køretøjerne, hvor vi skal have apparat og hjelme på. Herefter er der køretid til skadestedet, skriver han.

I 2016 forlod beredskabet i Furesø Kommune i gennemsnit brandstationen på 3,53 minutter, fremgår det af en rapport fra Beredskabsstyrelsen. I gennemsnit var de fremme ved branden, 8,18 minutter efter alarmen gik.

Brandfolk hyldes

- Derfor håber jeg, at I vil give et lille like til alle deltidsbrandmænd, der har været ude at slukke branden, skåret tilskadekomne ud af bilerne eller reddet folk op af vandet. Vi gør alt, vi kan for at komme så hurtigt som muligt, men alle skal vide, at vi ikke sidder på stationen og venter på udkald som i de store byer. Vi kommer hjemmefra, og derfor går der lidt tid, inden vi kan være fremme, skriver han i opdateringen.

Flere skriver, at de synes, at det er super flot, at vi er fremme så tidligt. Det er et skulderklap til mine brandfolk. Vi føler jo ikke, at vi er langsomme

Niels Erik Nielsen, brandstationsleder i Furesø

Og det er der mange, der har gjort. I skrivende stund er der 4800, der har liket hans opslag, og godt 1500, der har delt det.

Det gør godt med lidt støtte:

- Jeg er super glad for, at man får sat fokus på at hylde brandmænd. Flere skriver, at de synes, at det er super flot, at vi er fremme så tidligt. Det er et skulderklap til  mine brandfolk. Vi føler jo ikke, at vi er langsomme. Der er mange brandfolk, der skriver, at jeg har ramt noget, og mine chefer synes, det er er godt og sobert skrevet, så jeg er tilfreds, siger Niels Erik Nielsen.

En hobby som at være fodboldtræner

Han har selv været brandmand i 21 år. Til daglig er han politiassistent i Nordsjællands Politi, men blandt de 21 brandfolk i kommunen er der både folk, der arbejder som reddere og viceværter, og der er en enkelt bankdirektør.

- Når vi joker, så siger vi, at det er vores hobby. Det er dejligt at komme ud og gøre en forskel. Vi har reddet folk ud af biler, for nyligt var vi ude ved en drukneulykke, slukket brande. Så man kan mærke, at det giver noget. Det er ligesom at være fodboldtræner - man er med til at gøre noget i sin egen kommune, siger han.

Mandag gik der ild i en gasdrevet kafferister i en industribygning, og flammerne havde fået fat i taget.

- Jeg måtte tilkalde assistance, fordi jeg var bange for, at den skulle sprede sig. Men da assistancen kom, havde vi slukket den. Er du rigtig klog, det kunne have gået galt. Det var ikke heldigt, det var super flot arbejde af brandfolkene, siger han til slut.

Se hele Niels Erik Nielsens opslag her: