Lokalt

Pukkelhval svømmende i Kattegat fanget på video

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

En yngre pukkelhval er blevet spottet onsdag i farvandet mellem det nordlige Djursland og Anholt

Brian Møller Nielsen sejler udstyr og teknikere fra Grenaa til Anholt Vindmøllepark i Kattegat, og det gjorde han også onsdag ved middagstid. Men dagens sejltur blev noget anderledes end normalt. Han og den øvrige besætning fik nemlig selskab af en hval.

Jeg har sejlet her i 30 år, og det er første gang, jeg møder en pukkelhval. Det er helt vildt.

Brian Møller Nielsen, hvalspotter

En syv-otte meter lang yngre pukkelhval svømmede ganske tæt forbi båden, og Brian Møller Nielsen fik en fin video af det flotte dyr.

- Pludselig ser vi en masse plasken, og skipperen er sikker på, at det må være en hval. Og det var det så. Det er ikke første gang, man har set hvaler i Kattegat, men jeg har sejlet her i 30 år, og det er første gang, jeg møder en pukkelhval. Det er helt vildt, siger Brian Møller Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

At der er tale om netop en pukkelhval bekræfter havbiolog Bo Skaarup fra Naturhistorisk Museum og hvalekspert Carl Kinze.

Kan være hvalen fra Øresund- Det interessante er, at det kan være den hval, som blev spottet i den nordlige del af Øresund i går. At vi ser pukkelhvaler i Danmark er ikke så usædvanligt som tidligere, bestanden er stigende, siger Bo Skaarup til TV2 ØSTJYLLAND.

Udover den større bestand er der ifølge hvaleksperterne også andre årsager til, at pukkelhvalen har fundet vej til Danmark.

- Tidligere var det oftest, fordi hvalerne havde forvildet sig op på vores kanter, men nu ser vi, at de unge hanner keder sig og svømmer hen, hvor de kan spise sig store og fede. I Kattegat hygger den her hval sig sikkert med hornfisk, sild og makrel, siger Bo Skaarup.

På et tidspunkt bliver det måske for trivielt med de samme typer fisk, men ellers tror jeg, at den her det fint i de danske farvande.

Bo Skaarup, havbiolig

Ifølge ham er pukkelhvaler set så langt nordpå som ved de finske kyster. Og det er ikke utænkeligt, at denne hval ikke sådan foreløbig driver videre. 

- På et tidspunkt bliver det måske for trivielt med de samme typer fisk, men ellers tror jeg, at den her hval har det fint i de danske farvande, lyder det fra havbiologen.