Lokalt

Eksplosion på Cheminova

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Efter en utilsigtet eksplosion skal det nu undersøges, hvad der gik galt.

Jeannette Frøkjær Hyldahl fik sig noget af en overraskelse, da hun på en badetur med familien pludselig hørte et højt brag.

- Vi var lige kommet op af vandet, da vi hørte en eksplosionsagtig lyd og så en stor, hvid røgsky, fortæller hun.

Familien var på stranden ved Helligsø, der ligger på den modsatte side af fjorden i forhold til Cheminova, som befinder sig mellem Thyborøn og Harboøre. Her var der søndag klokken 10.15 en eksplosion i en af kemivirksomhedens tanke.

- Vi kiggede på hinanden, og så smuttede vi ret hurtigt derfra. Man kan ikke undgå at blive lidt utryg over den slags, siger Jeannette Frøkjær Hyldahl.

Eksplosionen var overstået i løbet af få minutter, men efterfølgende har en gruppe borgere fra området - heriblandt Jeannette Frøkjær Hyldahl - på Facebook undret sig over, hvad der egentlig skete.

Cheminova: Hændelsen skal undersøges

Skyen, som de lokale så, var en eksplosion af damp og gasser fra en tank udsat for overtryk. Sikkerhedssystemet sørger for at lukke overtrykket ud, men her skete det altså på mere voldsom vis end normalt.

- Det er usædvanligt at have sådan en hændelse, siger site manager Jakob Kyllesbech fra FMC Agricultural Solutions, der ejer Cheminova.

Ledelsen på Rønland har iværksat en grundig undersøgelse af, hvordan denne hændelse opstod, og hvordan vi kan forhindre lignende hændelser i fremtiden

Jakob Kyllesbech, FMC Agricultural Solutions

Han forklarer, at der går år imellem den slags uforudsete hændelser, men understreger, at det ikke er nogen undskyldning.

- Ledelsen på Rønland har iværksat en grundig undersøgelse af, hvordan denne hændelse opstod, og hvordan vi kan forhindre lignende hændelser i fremtiden, siger Jakob Kyllesbech.

Røgskyen bestod af en blanding af gasser og damp og blæste ud over fjorden øst for Rønland.

Røgskyen opløstes hurtigt og udgjorde ingen fare for området omkring fabrikken. Inden personer kom til skade ved eksplosionen, og hverken brandvæsen eller beredskab var involveret.