6-årig alvorligt forbrændt på strandtur - bål var skjult under sandet

16x9
Haralds mor kørte straks ham til Svendborg Sygehus, hvor lægerne sendte ham videre til Odense Universitetshospital. Foto: Privat

I samarbejde med TV 2/Fyn

Seksårige Harald fik første- og andengradsforbrændinger, da han på en strandtur løb over et bål, der blot var blevet dækket med sand.

En tur til stranden på Sydfyn endte smertefuldt for Camilla Hansens seksårige søn, Harald.

Drengen legede i vandkanten, da han pludselig kom løbende grædende op mod Camilla Hansen og hendes veninde, der sad og snakkede på strandskråningen.

- Jeg kan høre, at han skriger. Han løber hen mod mig og falder sammen foran mig og råber, at han ikke vil dø, siger Camilla Hansen til BT.

Løb over uslukket bål på stranden

Det viser sig, at seksårige Harald er løbet hen over et sted på stranden, hvor der har været et bål, som ikke er blevet slukket ordentligt. Det er kun blevet hældt over med sand.  

Da Harald løb hen over bålet, faldt han og fik gløderne fra bålet, der stadig var brandvarmt, mod sin hud.

Harald løb op til sin mor, der straks kørte ham på Svendborg Sygehus. Her sendte lægerne ham videre til Odense Universitetshospital, hvor han er blevet behandlet for første- og andengradsforbrændinger.

Strandturen fandt sted fredag i kristihimmelfartsferien tæt ved Syltemae Camping i Ballen på Sydfyn. 

Seksårige Harald fik første- og andengradsforbrændigerne, da han på en strandtur løb over et bål, der blot var blevet dækket med sand.
Seksårige Harald fik første- og andengradsforbrændigerne, da han på en strandtur løb over et bål, der blot var blevet dækket med sand. Foto: Privat

Den 6-åriges tante, Lene Nielsen, valgte efterfølgende at dele en række billeder på Facebook. I opslaget, som er delt flere end 15.000 gange, skriver hun blandt andet:

- Så blev min lille nevø endnu et offer for brændende sand på stranden. Bål og engangsgrill er hyggeligt, og hvem vil ikke gerne nyde en dejlig sommeraften med disse ting .Men når I alligevel slæber grill og madvarer med, så tag dog en spand med også, så I kan slukke og køle sandet ned. Tænk jer om.

Så blev min lille nevø endnu et offer for brændende sand på stranden. Bål og engangsgrill er hyggeligt og hvem vil ikke...

Posted by Lene Nielsen on Monday, May 14, 2018

Harald har ikke været i skole siden strandturen. 

TV 2 Fyn har været i kontakt med Camilla Hansen og hendes familie, der dog ikke ønsker at stille op til interview. Familien har givet lov til at vise billederne af Haralds fødder. Lene Nielsen oplyser lørdag til TV 2, at det går bedre med Haralds fødder, men at han fortsat har svært ved at gå.

Dæk aldrig et bål til med sand

Ifølge Friluftsrådet er det som udgangspunkt ikke ulovligt at lave bål på stranden, så længe det sker på en ubevokset del af den. Men hvis du tænder bål, skal du sørge for at slukke det ordentligt.

- Dæk aldrig et ulmende bål til med sand, advarer Friluftsrådet.

- Gløderne er varme i lang tid og barfodede strandgæster, der kommer efter dig, kan blive forbrændt. 

Derudover er der en række sikkerhedsregler, der gælder, når du tænder et bål i det fri.

Ifølge naturguide.dk skal der være god afstand - mindst 15 meter - til bygninger, letantændelig vegetation eller brandfarlige stoffer.

De fleste strande langs kysterne er ejet af staten. Her er det tilladt at opføre mindre bål i strandkanten og på den ubevoksede del af stranden. Det gælder dog ikke i klitterne.

I nogle tilfælde kan bål på stranden dog være forbudt som følge af lokale brandvedtægter.