Historisk skibsvrag kom til syne på strand efter hård vind

16x9
(ARKIV) Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix Denmark

I samarbejde med TV2 ØST

Vraget menes at stamme fra et skibsforlis.

Et historisk skibsvrag er dukket frem af sandet på Botø Strand på det sydlige Falster.

Vraget blev fundet for et par uger siden efter nogle dage med hård vind, der flyttede en masse sand væk fra området.

Nu er det så blevet undersøgt af marinearkæologer, der ganske rigtigt bekræfter, at der er tale om et skibsvrag på anslået 4 til 5 meter i bredden og 14 til 20 meter i længden.

Kan nås i soppedybde

Vraget er usædvanligt, fordi det ligger intakt helt inde på kysten. Skibets stævn er således at se oppe på stranden, mens store dele af skibet ellers kan nås i soppedybde.

- Vi skal have en tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen, før vi undersøger vraget nærmere. Men vores første bud er, at der er tale om et ældre vrag, siger Andreas Kallmeyer Bloch, der er museumsinspektør ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der tager sig af al marinearkæologi langs de østdanske kyster.

Stranden på Falster er kendt for at have mange vrag, da flere end 400 skibe gik ned langs kysten i en enkelt storm tilbage i 1872. Arkæologerne har dog en formodning om, at der er tale om et vrag, der er ældre end det.

- Vi har indtil videre kun undersøgt de øverste planker, og vi har ikke kunnet bruge årringsdatering til at fastslå skibets alder. Men den måde, skibet er bygget på, tyder på, at der er tale om et gammelt vrag, siger Andreas Kallmeyer Bloch. Han oplyser, at det af samme grund endnu er for tidligt at gisne om skibstypen og skibets helt præcise dimensioner.

Skal undersøges i en fart

Det var opsynsmanden på Det Falsterske Dige, Thomas Poulsen, der fandt vraget under en rutinetur efter vraggods. Han oplyser til museet, at han tit ser rester af vrag på kysten, men at det er meget usædvanligt at finde hele vrag.

Vikingeskibsmuseet håber, at de kan få lov til at udgrave hele skibet allerede før sommerferien.

- Forholdene omkring skibet kan hurtigt forandre sig og kan i yderste konsekvens ødelægge det. Derfor vil vi meget gerne have undersøgt skibet i en fart, siger Andreas Kallmeyer Bloch.

Herunder kan du se Vikingeskibsmuseets video om skibsvraget:

Storm afslører skibsvrag på Falster

[Scroll down for English] Vikingeskibsmuseets marinarkæologer har været en tur på Falster for at besigtige et hidtil ukendt vrag, som var skyllet frem i strandkanten i forbindelse med aprils voldsomme nordøstenvind. De har bjerget nogle ilanddrevne vragdele, der nu skal undersøges for at kaste lys over skibets alder og eventuelle brug. Læs mere om Vikingeskibsmuseets marinarkæologiske arbejde og, hvad du skal gøre, hvis du finder et skibsvrag her: https://www.vikingeskibsmuseet.dk/fagligt/marinarkaeologi/ The Viking Ship Museum's marine archaeologists went last week to Baltic Sea coast of the island 'Falster' to investegate a new wreck that was washed out from the shore in connection with April's violent North East wind. Read more abouth the Viking Ship Museum's marine archaeological work here: https://www.vikingeskibsmuseet.dk/en/professions/maritime-archaeology/

Posted by Vikingeskibsmuseet i Roskilde on Monday, April 30, 2018