61 hunde blev mishandlet - sådan er det gået to af dem siden

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Hvordan har de misrøgtede hundene fra Gjerlev det i dag? TV2 ØSTJYLLAND har fundet frem til to af dem

Sidste år trak en sag om misrøgtede hunde overskrifter landet rundt. På en adresse i Gjerlev nord for Randers fandt man i februar 45 afmagrede hunde. På adressen blev også fundet 16 døde hunde, og en 58-årig mand og en 70-årig kvinde er nu tiltalt for mishandling af dyrene. 

Men hvordan har hundene det i dag? TV2 ØSTJYLLAND har fulgt to af hundenes skæbner.

Da politiet fandt de mange hunde sidste år, var de i en meget dårlig tilstand og blev overleveret til Dyrenes Beskyttelse. Fem af dem blev aflivet med det samme, men terrieren Freja endte på organisationens internat i Brande sammen med 21 af de andre hunde. 

- Freja var en voksen hund, der bar meget præg af det liv, hun havde haft, inden hun kom her. Hun havde boet i et bur, gået rundt i sin egen afføring, så hendes negle var blevet helt bløde, og hendes pels var knoldet sammen og fyldt med afføring, siger Birgit Karlsen, leder af Brande Internat, til TV2 ØSTJYLLAND.

Birgit Karlsen regner med, at Freja boede hele sit liv i et meget lille bur. 

- Hun har ikke kunne udfolde sig. Hun har skulle spise, gøre sig rent og sove inde i buret. Burene bar præg af, at de ikke har været ude af dem, for der var nedtrampet afføring i dem, siger hun. 

Internatet fandt en familie til Freja, men hun stod ikke til at redde. 

- Hun blev mere og mere bange og utryg, og efter samråd med familien besluttede vi, at Freja skulle have fred. Det hjalp vi hende med, siger Birgit Karlsen. 

Mikey er stadig i live

En anden af hundene, der blev overleveret til Brande Internat, var Mikey. Ligesom med Freja fandt internatet et nyt hjem til ham. Den nye ejer fortæller, at den lille hvide og sorte hund stadig har problemer.

- Mikey har nogle sociale problemer. Når der kommer gæster i huset, bliver han meget stresset og kryber op i et hjørne, hvor han sidder og ryster, siger Mikeys ejer, Anette Kjeldsen.

Hun fortæller, at hunden i starten var bange for dens nye ejere. 

- I starten havde vi en snor i ham, så vi kunne hive fat i den og tvinge ham over til os, så han fandt ud af, at vi ikke var farlige, siger Anette Kjeldsen. 

Hård opvækst kan mærkes for livet

Grunden til at hundene får store problemer, selv med en ny ejer, kan findes i deres dårlige opvækst. 

- Man kan sammenligne det med, at når børn bliver født, skal de lære noget i løbet af de første måneder og år af deres liv. Hvis ikke de lærer det der, bliver det sværere at lære det senere, og måske kan man aldrig lære det, siger internatleder Birgit Karlsen og fortsætter:

- Hunde skal lære ting, mens de er hvalpe. 

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fuglt op på Freja, der blev vanrøgtet på en adresse i Gjerlev nord for Randers. Hun havde 700 gram afføring i pelsen, da hun blev fundet.