Lokalt

Se videoen: To sjældne fugle fanget på kamera

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Med tålmodighed og fugletække er det lykkedes Leif Sundby Pedersen at filme to af de ellers meget sky isfugle.

Hvis du hører et skrig og ser et grønblåt glimt, så er det nok en isfugl, der har være forbi.

​I fuglekredse er den kendt som 'det blå lyn', og den er blevet kåret som Danmarks smukkeste fugl. Men lige så smuk, som isfuglen er, lige så svær er den at fotografere. Den er både hurtig og ekstremt sky overfor mennesker, så at fange en på kamera er noget af en bedrift.

For Leif Sundby Pedersen er det lykkedes at filme ikke mindre end to isfugle med et vildtkamera placeret ved Omme Å i nærheden af Hoven.

- Jeg blev rigtig glad, da jeg så optagelserne. Jeg vidste jo ikke, om der var isfugle ved åen - jeg håbede bare på det, siger han.

Danmarks måske mest fotogene fugl

Isfuglen er ikke som sådan en sjælden art, men Dansk Ornitologisk Forening forklarer, at det alligevel er en sjælden oplevelse at se isfuglen og ikke mindst filme den.

- De er meget populære at fotografere, fordi de er så flotte og farvestrålende. Det er nok den fugl i Danmark, som flest forsøger at fotografere, men man skal have virkelig meget tålmodighed og også være lidt heldig, hvis man vil se en isfugl. Man kan godt sidde og vente på den et halvt døgn uden held, fortæller Lars Holm Hansen, der er formand for DOF Vestjylland.

Anden gang er lykkens gang

I sit forsøg på at lokke en isfugl til, fandt Leif Sundby Pedersen en egnet pind, som han satte i åen. Isfugle kan godt lide at sidde højt oppe, hvor de kan holde øje med omgivelserne og spotte føde.

Han har tidligere forsøgt samme metode uden succes, men denne gang lykkedes det altså.

- Det er sjovt at se, hvordan sådan en fugl lever og fanger føde i åen, og jeg synes, det er dejligt at se på optagelserne, at de har det godt, siger Leif Sundby Pedersen.

Han forklarer, at isfuglene i videoen ikke er sure på kameraet, men at de bare er på vej hen mod den pind, som kameraet hænger på.​

Fakta om isfuglen 

  • Isfuglen er en vidt udbredt art, som findes i store dele af Europa, det sydlige Asien og lokalt i det allernordligste Afrika. I Danmark er isfuglen en ret fåtallig fugl, som forekommer spredt over det meste af landet.
  • Isfuglen yngler herhjemme ved søer og vandløb omkranset af krat eller skov. 
  • Navnet stammer fra det gammel højtyske Eisvogel, som sprogforskere diskuterer betydningen af. Nogle mener, det betyder skinnende, andre relaterer navnet til isfuglens ophold ved frosne vandløb, mens endnu andre henviser til de 'isblå' rygfjer eller isfuglens synlighed i is og sne. Sidst antager nogle, at navnet oprindeligt betød 'jernfugl' (på tysk: Eisenvogel), da rygfjerne er stålblå og bugen er rustfarvet.