Lokalt

Tonsvis af rådne bananer og skrald på stranden skal nu ryddes op

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Det flyder stadig med bananer og emballage på Endelaves østkyst. Derfor vil kommunen nu have ryddet op.

Tusindvis af bananer og avocadoer er den seneste uge væltet ind på strandene på Samsø og Endelave, efter to containerskibe stødte sammen. Selvom beboerne har taget for sig af de eksotiske frugter, er der stadig problemer på Endelave, hvor der nogle steder ligger op mod 100-150 bananer per meter strand. 

Derfor har Horsens Kommune nu iværksat oprydningsarbejdet på Endelaves kyststrækning. 

- Vi regner med at gå igang med at rydde op i næste uge, eller måske allerede i denne uge, siger Lene Thomsen, der er biolog i natur- og miljøafdelingen i Horsens Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg vurderer ikke, at det er farligt for dyre- og plantelivet

Lene Thomsen, biolog, Horsens Kommune

Desværre er det ikke kun spiselige genstande, som ligger spredt over strandene, men også emballage i form af plastik og pap. 

Pappet forgår rimelig hurtigt i naturen, mens plastikket er et større problem. Det bliver nemlig nedbrudt meget langsommere og kan være til gene for dyr og fugle.

Lene Thomsen fortæller dog, at der ikke er nogen akut risiko for hverken dyre- eller plantelivet på øen. 

- Jeg vurderer ikke, at det er farligt for dyre- og plantelivet. Det bliver ryddet op, og det tager noget tid. Jeg ved godt, at det er svært at vente på, men der er altså ingen akut risiko for forurening, siger Lene Thomsen. 

Omstændigt oprydningsarbejde

Frugten og affaldet stammer fra containere på to skibe, der onsdag den 28. marts stødte sammen i det nordlige Storebælt. 

Syv containere røg over bord i forbindelse med ulykken, og de indeholdt blandt andet de avocadoer og bananer, der er skyllet op på Samsø og Endelave den seneste uge.

 Nu går oprydningsarbejdet i gang, og det er et større projekt. 

- Vi forventer, at oprydningen kommer til at foregå manuelt, men vi har endnu ikke lagt os fast på, hvor meget mandskab der skal bruges. Det er vi igang med at lægge en plan for, siger Tommy Krogh Abrahamsen, der er ingeniør i Horsens Kommune. 

Han vurderer, at der er meget frugt, plast og pap, som skal samles op.

- Vi har en lang kyststrækning på 6-8 kilometer, hvor der nogle steder ligger 100-150 bananer per meter. Ud fra de oplysninger vi har nu, forventer jeg, at der skal opsamles adskillige tons, siger Tommy Krogh Abrahamsen.

Sidste onsdag skyllede der både avocadoer, bananer og appelsiner op på stranden ved Ballen på Samsø. Video: TV 2 Østjylland

Frugt på fastlandet? 

Der er omkring 30 kiloemeter fra Endelave til stedet, hvor de to skibe stødte sammen. Alligevel havnede affald og frugt på øens strande, og det er der en god grund til. 

- Både Samsø og Endelave ligger lige i strømretningen, siger biolog Lene Thomsen. 

Hun tror ikke, at beboere langs de østjyske kyster skal være bekymrede for, at deres strande også bliver fyldt med affald og eksotiske frugter. 

- Sandsynligheden er til stede, men så ville vi nok have set det allerede. Vi har ikke hørt noget fra andre kysstrækninger i kommunen indtil videre, siger Lene Thomsen. 

Onsdag d. 28. marts begyndte det at vælte ind med avocadoer på Samsøs strande. Video: TV 2 Østjylland