Lokalt

App gør det muligt at være p-vagt selv

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Med en app til smartphone er det nu muligt for privatpersoner at uddele en parkeringsbøde.

Det lyder næsten for godt til at være sandt. At kunne udskrive en bøde til den person, der holder ulovligt på boligforeningens eller arbejdspladsens private parkeringsplads.

Men nu er det muligt for private personer at agere p-vagter med en lille bødeblok og en app på smartphonen.

Det er to iværksættere fra Aarhus, der med virksomheden Parkeringskompagniet har skabt en alternativ metode til at uddele parkeringsafgifter.

Blandt kunderne er ejerforeninger, boligselskaber og virksomheder. De har et abonnement hos Parkeringskompagniet, som sørger for dokumentation og inddrivelse.

Vi laver ikke en slags ’Pokémon GO’ med biler, hvor folk kan løbe rundt og affotografere. Som regel er det varmemesteren, pedellen, ejeren af bygningen eller andre, som står for det

Kasper Daae, iværksætter

- Det er jo det, vi gør for vores kunder. Når de ude på pladsen har oprettet en afgift til en bil, som de ikke synes er velkommen der, så ryger det digitalt ind i vores system, og så står vi for inddrivelsen, siger iværksætter Kasper Daae.

Det eneste, kunden skal sørge for, er billeder af den forkert parkerede bil, så ordner Parkeringskompagniet resten. Halvdelen af p-afgiften betales tilbage til Parkeringskompagniets abonnenter.

-  Vi laver ikke en slags ’Pokémon GO’ med biler, hvor folk kan løbe rundt og affotografere. Som regel er det varmemesteren, pedellen, ejeren af bygningen eller andre, som står for det. Det har man fint ret til på sin private grund, så længe man overholder loven, når man holder sig til skiltene, siger Kasper Daae.

Med en ny app kan du selv uddele parkeringsbøde til biler, der holder ulovligt parkeret. Video: TV 2 Østjylland

FDM er skeptisk

Hos FDM er man dog skeptisk over for konceptet – selvom der ikke er noget ulovligt ved Parkeringskompagniets forretning.

- Man deler pengene i porten, og det betyder, at den enkelte vagt får noget i provision. Så man har jo en direkte personlig interesse i, at der bliver pålagt en afgift, siger Dennis Lange.

Han peger på, at parkeringsselskabernes brancheorganisation netop har det som retningslinje, at p-vagter ikke må være provisionslønnede, og at man skal have en uddannelse i at pålægge afgifter.

Men hos Parkeringskompagniet vil man gerne give et alternativ til det almindelige system med p-vagter.

- Vi ser det ikke som provisionsløn. Det er sjældent, at vi udbetaler direkte til personer. Vi udbetaler til virksomheder eller boligforeninger, siger Kasper Daae, der ser FDM’s synspunkt som en anelse gammeldags.

- Vi tror på en decentralisering og et åbent og frit marked. Alternativet til p-vagten er vores løsning. Vi leverer mere service i vores løsning, når man søger dokumentation, end for eksempel kommuner og andre, hvor der kan gå flere uger, før man får tilsendt et billede, siger iværksætteren.

I løbet af det første år har der ifølge ejerne været 2000 parkeringspladser tilknyttet Parkeringskompagniet. Der er flere end 250 brugere, der er p-vagter og selv styrer deres kontrol, oplyser virksomheden.