SFO slap billigt efter frygt for skimmelsvamp

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Der er mistanke om svamp på en skole i Hørsholm. Det har nu fået skolen til at flytte 226 elever. Nu viser det sig, at det ikke er så alvorligt, som m

I 90'erne var man tvunget til at rive en tredjedel af Usserød Skole ned, fordi skolen blev ramt af skimmelsvamp.

SĂĄ da man under et ĂĄrligt tjek omkring vinterferien fandt, hvad der lignede, svampevækst i SFO'en pĂĄ skolen, blev hjulene hurtigt sat i gang. 

Disse helbredsproblemer giver skimmelsvamp:

Skimmelsvamp kan give følgende symptomer: 

  • Hovedpine
  • Træthed
  • Koncentrationsbesvær
  • Hukommelsessvigt
  • Svimmelhed
  • Kløende øjne
  • Tilstoppet næse
  • Hæshed
  • Rødme og brændende hud
  • Det er forskelligt, hvor følsomme folk er overfor de stoffer skimmelsvamp udløser.

Kilde: Bolius

Svampevæksten var opstĂĄet i to sydvendte gavle i SFO'en. Efter at have undersøgt sagen kan John Larsen, centerchef i Center for Ejendomme i Hørsholm Kommune, nu konkludere, at gavlene mĂĄ have været fejlkonstruede - og derfor har der dannet sig svampevækst.

- Noget tydede pĂĄ, at det var meget, meget alvorligt, men det tyder nu pĂĄ, at vi slap billigt, siger han til TV 2 Lorry. 

Han resonerer sig frem til, at den eventuelle svampevækst mĂĄ være opstĂĄet, da man isolerede gavlen og satte en forsatsvæg op. Det har skabt det hulrum, hvor der muligvis er opstĂĄet svamp. 

Sporingshund pĂĄ job

De 226 børn, der normalt holder til i SFO'en blev rykket ud fa bygningerne, man fik taget en prøve pĂĄ svampevæksten, og sĂĄ har man hyret en sporingshund, der kan snuse sig frem til eventuel svampevækst.

Sporingshunden fandt skimmelsvamp i SFO'en, men ogsĂĄ i et specialpædagogisk afsnit, der hedder Slusen. Den bygning er lukket, og eleverne er flyttet.

Derudover har hunden vist interesse i to rengøringsrum - og i fire lokaler, hvor radiatorrør bryder linoleumsgulvet, samt et enkelt sted hvor en let væg rammer en ydervæg.

Kommunen har valgt at være på den sikre side.

- En sporhund kan reagere pĂĄ to forskellige mĂĄder: Den kan markere ved at sætte sig ned og skrabe, og sĂĄ er der skimmelsvamp, og sĂĄ kan den vise interesse uden at markere. Hver gang den bare viste interesse, valgte vi at miljøsanere omrĂĄdet, siger John Larsen, centerchef i Center for Ejendomme i Hørsholm Kommune. 

Nu fjerner man gavlene, hvor der er mistanke om svamp. Og selv hvis man får svar på, at der er tale om skimmelsvamp, så gør det ikke nogen forskel for, hvornår eleverne kan rykke ind i lokalerne igen.

- Vi har behandlet det som om, det var skimmelsvamp, siger John Larsen.