Lokalt

Lys fra drone på himlen over København i februar

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Der kan være lys og lyde på nattehimlen her i februar. Men det har en helt naturlig forklaring.

I nat er der mulighed for at høre en svag brummen og se nogle grønne eller røde lys i cirka 100 meters højde i København.

Men det er slet ikke så mystisk. 

Gladsaxe og Gentofte Fjernvarme vil nemlig bruge en drone til at overflyve cirka 75 kilometer fjernvarmeledning i løbet af februar, oplyser de.

Dronen kan termografere de rør, som er gravet ned i vejen. Den leder efter varmeudstrålinger og eventuelle lækager på fjernvarmerørene, så fjernvarmeselskabet kan udbrede fejlen og sørge for, at energien bliver udnyttet optimalt. 

En forvarsel til borgerne

Det har fået Københavns Vestegns politi til, med et glimt i øjet, at komme med en lille forvarsel til borgere, der skulle spotte eller høre den lille brummende fyr på nattehimlen:

- Der er IKKE tale om UFO´er i Gladsaxe, forsikrer Københavns Vestegns Politi i et tweet i morges.

Københavns Vestegns Politi dækker ikke Gentofte, men det er altså også her, at en drone går i luften. 

- Vi termograferer kun fjernvarmeledningerne og optager derfor ikke billeder af dig, dit hus eller din have, forsikrer Gladsaxe Fjernvarme desuden. 

Udbredt praksis

Det er første gang, at fjernvarmeselskaberne i Gladsaxe og Gentofte tager droner i brug til at termografere fjernvarmerørene. 

Men det er langt fra de eneste steder, hvor det er praksis. 

Vi har tidligere fortalt om, hvordan hovedstadens forsyningsselskab, HOFOR, med stor succes har overfløjet blandt andet Brønshøj, Husum og Vanløse. 

Det kan du se et klip af her, som forklarer nærmere om, hvordan det foregår: 

Droner skal tjekke fjernvarmerør Video: TV 2 Lorry