Lokalt

Topnazists Mercedes ender på dansk museum - var centrum i dødeligt attentat

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Den 7. februar kom den gamle Mercedes Benz, der tilhørte en fremstående nazist under Anden Verdenskrig, på plads i sit nye hjem på Egholm Museum.

Det er ikke en hvilken som helst Mercedes, der er kommet på plads på Egholm Museum ved Roskilde. Nej, det er en bil med lang og blodig historie, og som i mange år har stået i en garage hos Laurits Lauritsen i Klejtrup.

Derfor var det da også en stolt museumsejer, der for nylig kunne byde velkommen til et pressemøde på Egholm Museum og annoncere, at bilen, en Mercedes Benz Cabriolet fra 1938, endelig var på plads. 

- Vi har fået en Mercedes, en meget speciel Mercedes, ind på museet. Det er vi rigtig, rigtig glade for, sagde Ole Falck, direktør på Egholm Museum.

Kendte ikke nazi-historie

Og det er med god grund, at inspektøren kan være stolt. Med den smukke gamle bil har museet nemlig fået en væsentlig tilføjelse til sin udstilling af gamle effekter fra Anden Verdenskrig. Bilen tilhørte nemlig den fremstående tyske nazist Reinhard Heydrich, som blev angrebet i bilen af tjekkiske agenter under et attentat i Prag i 1942. Han døde på sygehuset af sine skader få dage senere.

Den historie kendte nordjyske Laurits Lauritsen dog ikke, da han købte bilen i Skælskør på Sjælland i midten af 1980'erne. Først mange år senere, efter at have brugt 11 år på at restaurere den gamle bil, gik det op for ham, hvem bilen havde tilhørt. 

Det har flere gange udmøntet sig i svimlende høje bud på bilen fra interesserede købere, men først nu er den altså blevet solgt - til Egholm Museum.

- Jeg er vældig godt tilpas med, at det er Egholm Museum, der har fået bilen, sagde Laurits Lauritsen ved pressemødet.

Solgt til "museumspris"

Det er dog ikke for at køre i den, at Egholm Museum har erhvervet sig bilen. I stedet har den fået fast plads i udstillingen foran et stort billede af en udbombet tysk by.

- I slutningen af krigen er den blevet kørt til Danmark af to tyske officerer, fordi de hellere ville overgive sig til Montgomery, end de ville overgive sig til russerne, fortæller museumsejer Ole Falck.

Hvad museet har måttet give for at få bilen ind i udstillingen på Sjælland, vil han dog helst ikke ud med.

- Vi har ikke haft midlerne til at betale, hvad bilen egentlig var sat til salg for, men vi har forhandlet og er nået frem til en "museumspris", som vi begge to har været tilfredse med, siger Ole Falck.