Lokalt

Nordjyske solcentre lukker på stribe

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

I årevis har nordjyderne haft landsrekord i solarieforbrug, men det er slut nu, for nordjyderne har fået fokus på kræftrisikoen.

Du har måske gjort det selv: Smidt en 20'er i møntautomaten i et solcenter og skyndt dig ind under de blågrønne stråler i solariet for at få lidt farve i din ellers vinterblege hud.

Faktisk har nordjyderne har i mange år haft landsrekord i solarieforbrug, men sådan er det ikke længere. Færre og færre lægger sig under UV-strålerne, og det kan mærkes på omsætningen hos især de små solarier i oplandsbyerne rundt om i Nordjylland.

Det er ikke, som det var i gamle dage. Da var det velvære for alle. Det er det ikke i dag, og omsætningen er faldet meget, for Kræftens Bekæmpelse har været efter os.

Dorte Petersen, indehaver, Østervrå Solcenter

Blandt andet hos Østervrå Solcenter, hvor der ikke er mange mønter at hente i automaten om aftenen. Ofte kommer der kun to kunder på en hel dag for at bruge en af maskinerne - og især de unge holder sig væk.

- Det er ikke som det var i gamle dage. Da var det velvære for alle. Det er det ikke i dag, og omsætningen er faldet meget, for Kræftens Bekæmpelse har været efter os, siger Dorte Petersen, der ejer Østervrå Solcenter sammen med sin mand.

Kunder i stride strømme - engang...

I gamle dage var for bare ti år siden. Dengang kom der 40 kunder i solariet på en god dag. Og i konfirmationssæsonen var der ekstra run på solcenteret.

- Der var der kunder i stride strømme, og der var kø hernede. Det var både de unge og deres mødre, der kom for at få kulør op til konfirmationen, fortæller Dorte Petersen. 

Sikkerhedsstyrelsen har registreret 755 solcentre i Danmark. 110 af dem ligger i Nordjylland. Ifølge Grønborg Sol i Nørresundby, der sælger og servicerer solarier i hele landet, er der lukket omkring 40 solcentre i denne landsdel i de seneste 10 år.

Det vækker glæde hos Kræftens Bekæmpelse:

- Vi ved, at solariebrug øger risikoen for modermærkekræft. Der er 2000 danskere, der får modermærkekræft hvert år, og vi ved, at en tiendedel af dem skyldes solariebrug, siger Brian Køster, der forsker i hudkræft for Kræftens Bekæmpelse.

Slang-ord på vej ud af ordbogen

Nordjyderne har i årevis haft dansk rekord i solarieforbrug. I 2010 var der 18 procent af nordjyderne, der lagde sig under de varme rør for at få kulør. I dag er det 10 procent, og det er det samme som resten af landet.

Måske er slang-ord som cancergrill, poletneger eller møntafrikaner dermed på vej ud af ordbogen. I hvert fald er det svært at finde nogen i Østervrå der går i solarium. Storhedstiden for Østervrå Solcenter er forbi. Dorte har drevet det i 20 år.

Er det ikke rimeligt nok at Kræftens Bekæmpelse har været efter jer. Det er jo sundhedsskadeligt?

- Jo, det kan man da godt sige at det er, men det er altså dejligt at tage sol. Vi bliver ved med at have det til at køre, så længe der kommer nogen her, siger Dorte Petersen fra Østervrå Solcenter.

Kræftens Bekæmpelse ønsker et lovkrav om, at unge under 18 år ikke må gå i solarium, men det har der indtil videre ikke været politisk opbakning til.