Lokalt

34 borgmestre i fælles front: Vi vil ikke betale til Jylland

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Hovedstadsområdets borgmestre fortsætter deres kamp mod overførslerne til Jylland.

Det er urimeligt, når kommuner i Storkøbenhavn hvert år skal sende milliarder i retning af de jyske kommuner, og nu skal der sættes en prop i pengestrømmen.

Sådan lyder opråbet fra 34 storkøbenhavnske kommuner i en helsidesannonce i fredagens Berlingske, hvor kommunerne i fællesskab siger fra over for det nuværende udligningssystem.

Under rubrikken 'Stop pengestrømmen til Jylland' problematiserer kommunerne, at Folketinget siden 2007 har rykket flere og flere penge fra hovedstadsområdet til Jylland.

I 2018 skal der afleveres 13,3 milliarder kroner, skriver Berlingske.

Socialt belastede kommuner i hovedstaden

Ifølge kommunerne betyder det blandt andet, at deres borgere ender med et mindre månedligt rådighedsbeløb end borgere bosat i de jyske kommuner, som de 34 storkøbenhavnske kommuner sender udligning til.

- Annoncen indrykker vi, fordi vi 34 kommuner har mistet tålmodigheden med, at vi fortsat skal sende rigtig mange milliarder af sted til jyske kommuner i udligning, siger borgmester i Albertslund Steen Christiansen (S) til Berlingske og uddyber:

- Det er et oprør fra hovedstadsområdet, hvor vi klart og tydeligt siger, at nok er nok.

Ballerups borgmester, Jesper Würtzen (S), bakker op.

Han påpeger, at 7 af landets 10 mest socialt belastede kommuner ligger i hovedstadsområdet.

Et årelangt oprør

Udligningsordningen er en kompleks konstruktion, der skal sikre, at serviceniveauet er nogenlunde det samme i alle landets kommuner, selvom skattetrykket og skatteindkomsten kan være forskellig.

TV 2 Lorry har før skrevet om hovedstadskommunernes utilfredshed med ordningen, der skal revideres inden længe.

I 2016 krævede Herlevs borgmester, Thomas Gyldal (S), at de jyske kommuner fik "noget respekt".

I en pressemeddelelse fra januar i år, som ifølge de 34 kommuner netop beviser forskelsbehandlingen, beskriver Frederikshavn-borgmester Birgit S. Hansen (S), at en familie, der bosætter sig i Frederikshavn Kommune, vil have et rådighedsbeløb på 31.827 kroner, når de faste udgifter er betalt, mod 22.432 kroner i Lyngby-Taarbæk Kommune, skriver Berlingske.

I 2017 blev der afleveret 12 milliarder kroner fra hovedstaden til resten af landet.