Lokalt

Historisk psykiatrihospital i Odsherred er solgt

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Det tidligere psykiatrihospital i Annebergparken syd for Nykøbing Sjælland, er blevet solgt. De nye ejere afsløres på fredag.

Det mere end 100 år gamle tidligere psykiatriske hospital i Annebergparken syd for Nykøbing Sjælland er blevet solgt.

Det fortæller ejendomsmægler Morten Egeskov fra Nybolig i Odsherred.

- Den største af bygningerne, det vil sige Grønnegården, har vi nu solgt, siger Morten Egeskov til TV ØST.

Det er nogle folk, som både har kapaciteten til at rumme det og gøre noget ved det, og som har stor kærlighed for de bygninger, det mærker man tydeligt

Morten Egeskov, ejendomsmægler

Annebergparken består af flere bygninger som både huser privat beboelse og institutioner. Grønnegården, som er blevet solgt, er den del, der både husede hospital, køkken og kirke førhen.

Bygningerne i Annebergparken blev opført i årene 1913-1915 og er tegnet af arkitekt Kristoffer Varming.

- Det er en fredet bygning, utrolig smuk, men også stor - over 8000 kvadratmeter, så det er selvfølgelig en stor opgave, som køberne nu skal igang med, men også en opgave, som har ufattelig stor betydning for hele området og identiteten i området her, siger Morten Egeskov.

De helt rigtige købere

Morten Egeskov vil ikke fortælle, hvem der er køberne af den historiske bygning. Det vil blive afsløret på fredag til et arrangement, hvor borgmesteren også vil være til stede og byde køberne velkommen.

Men han kan fortælle, at det ikke er lokale, der har købt Grønnegården. Men det er nogle mennesker, der har stor passion for stedet.

- Det er nogle folk, som både har kapaciteten til at rumme det og gøre noget ved det, og som har stor kærlighed for de bygninger, det mærker man tydeligt, siger Morten Egeskov.

Bygningen har været til salg i lidt over et år. Interessen har været stor, men de rette købere har ladet vente på sig.

- Der har været rigtig god interesse for det. De øvrige bygninger, vi havde til salg i området, blev solgt hurtigt, fordi de var mindre. Udfordringen her har været, at det er ikke hvem som helst, der køber en fredet bygning på over 8000 kvadratmeter, siger Morten Egeskov.

Men køberne, der nu har meldt sig, er de helt rette, som kommer til at stå for stedet, mener han.

- Det skal være nogle folk som dels har kapaciteten til at omdanne de bygninger og lave de renoveringer og forbedringer, der skal til. Og så skal det være nogle, som har en passion for det, og det er de købere. De, der har købt det, er nogle, som har stor passion for arkitektur og fredede bygninger, så det er de helt rigtige, vi har fundet, siger Morten Egeskov.

Selvom han ikke vil løfte sløret for, hvem der nu overtager de historiske bygninger, afslører han alligevel, at der bliver nye muligheder, nu hvor bygningerne er solgt. 

- Jeg kan sige, at det er nogle folk, som primært har købt stedet, fordi de har en forkærlighed for arkitektur og kan se potentialet i det. De har en konkret plan for, hvad de selv kan bruge det til, men det er folk, der har udvikling for øje, og som er klar til at gå i samarbejde med andre også, hvis de vil lave noget, der passer ind i bygningerne, siger Morten Egeskov.

Har været hospital og asylcenter

Annebergparken i Nykøbing Sjælland blev grundlagt som psykiatrihospital i 1915, men består i dag af en blanding af privat beboelse, institutioner og de tomme bygninger, som så nu er blevet solgt.

Bygningerne, der rummede psykiatrihospital, blev fraflyttet i 2015 i forbindelse med åbningen af det nye Psykiatrisygehus i Slagelse.

Dele af bygningerne blev i 2015 til 2017 lejet ud til Udlændingestyrelsen, der indrettede bygningen Lindehus til asylcenter for udledsagede flygtningebørn.

I 2016 valgte Region Sjælland, der ejede bygningerne, at sælge det til Ejendomsselskabet Freja Ejendomme for fire millioner kroner med en aftale om at dele overskuddet ved videresalg.