Lokalt

Strid om enøjet kat afgjort i retten: Familie mister retten til 'Snuske'

Snuske eller Lilly har fået ny ejer. TV Midvest.

Retten lagde blandt andet vægt på, at kattens værdi var lav, da den blev indleveret til dyrlæge.

Dyrlæge Lise Svejgaard har fredag vundet retten til en meget omtalt enøjet kat.

Det skriver TV Midtvest.

Katten, som hun har valgt at kalde Lilly, var blevet væk fra familien Sørensen fra Stoholm i Midtjylland i maj sidste år. Dengang hed den Snuske.

Men det blev der lavet om på, da kattens nuværende ejer Lise Svejgaard modtog den i slutningen af maj på Egelund Dyreklinik.

Katten, der var blevet væk fra sine ejere, var meget syg, da den blev indlagt på klinikken. Katten var både dehydreret, afmagret, apatisk og havde mange smerter.

Men da den hverken var øremærket eller chippet, var det ikke muligt at finde frem til familien.

Betalte 36.000 kroner for behandling

Efter at Dyrenes Beskyttelse havde efterlyst kattens ejere i tre dage, som loven foreskriver, valgte Lise Svejgaard at adoptere den, da det ikke tydede på, at den havde ejere.

Hun brugte efter eget udsagn efterfølgende 36.000 kroner på behandlinger til katten, så den kunne overleve. Og efter man ikke fandt ejerne, var der to muligheder.

- Der var to veje. Aflivning eller intensiv pleje. Grunden til, jeg valgte intensiv pleje, var, at jeg håbede på at finde ejerne i de her tre dage. Da vi ikke finder ejerne på de tre dage, så har den ingen ejer. Så vælger jeg at adoptere den og behandle den videre, har Lise Svejgaard tidligere sagt til TV Midtvest.

Det lykkedes først at finde frem til de oprindelige ejere, da de reagerede på en annonce i Viborg Stifts Folkeblad den 24. juli 2017.

De kontaktede dyreklinikken, hvor Snuske, der nu gik under navnet Lilly, fungerede som 'klinik-kat'.

Mente ikke at familien kunne tage vare på katten

Lise Svejgaard indvilligede i at give katten tilbage, hvis familien Sørensen betalte de 36.000 kroner, der var blevet brugt på at behandle katten.

Hun ændrede dog senere mening, fordi hun ikke mente, at familien kunne tage ordentligt vare på katten.

En beslutning som familien Sørensen var meget utilfredse med. Så utilfredse, at de politianmeldte dyrlægen for tyveri.

- Man kan jo ikke bare sige, "det er min". Det vil sige, at hvis jeg finder ud af, at naboens dyr ikke er øremærkede, så kan jeg hapse dem. Så er det vores, fordi jeg går ned og får den chippet? Det, synes jeg, er en mærkelig regel, sagde Jesper Sørensen til TV Midtvest.

Fredag afgjorde retten så tvisten til dyrlægens fordel.

Afgørelsen blev blandt andet begrundet med, at kattens værdi var så lav, da den blev indleveret, at det ikke kunne betale sig at overholde mark- og vejfredsloven. Den siger, at fremlysningen af herreløse katte skal ske gennem politiet.

Politikere er uenige

Karina Due, der er dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti, vil gøre det lovpligtigt for kattejere at få dem registreret, så man undgår lignende sager.

- Katte regnes ikke rigtig for noget. Det er mere et køb og smid væk-dyr. Vi trænger i den grad til at få begrænset antallet af uønskede katte, siger hun.

Karin Gaarsted, der er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, er enig.

- Jeg tror, at tiden er inde til, at vi begynder at tale om, hvordan vi kan sikre, at katte kan finde tilbage til deres ejermand.

Torsten Schack, der er medlem af Folketinget for Venstre, mener ikke, at det er et område politikerne skal blande sig i.

- Der må være en grænse for, hvor detaljeret lovgivning vi skal lave fra Christiansborg. Og jeg synes, at denne sag er et godt eksempel på det, siger han til TV Midtvest.

Den Danske Dyrlægeforening anslår, at der er omkring en million katte i Danmark. En halv million af dem er herreløse.