Lokalt

Sundhedsfare lukker svømmehal

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Indeklimaet i Taastrup svømmehal er nu så dårligt, at det er sundhedsskadeligt at være der. Det viser ny rapport fra Teknologisk Institut.

I længere tid har både brugere og personale i Taastrup Svømmehal klaget over dårligt indeklima i svømmehallen.

Konkret giver indeklimaet irritationer af luftvejene, kvalme og hovedpine, lyder anken.

Nu viser en ny rapport fra Teknologisk Institut, at både brugerne og personalet har haft ret i deres mistanke om indeklimaet. Endda så meget, at svømmehallen nu er blevet lukket.

Det er de værste indeklimaproblemer, vi nogensinde har set

Ken Patrick Petersson, afd.fmd. FOA 1

Ifølge instituttet er indeklimaet nemlig så dårligt, at det kan være sundhedsskadeligt at færdes i svømmehallen.

Det skriver Dagbladet Roskilde.

- Det er de værste indeklimaproblemer, vi nogensinde har set, siger Ken Patrick Petersson, der er afdelingsformand i FOA 1, som organiserer området, til avisen.

Han fortæller, at FOA 1 organiserer alle svømmehaller i Storkøbenhavn, men at de indeklimaproblemer, som personalet i Taastrup Svømmehal, er langt mere alvorlige end noget, de tidligere har oplevet. 

Tre medarbejdere på hospitalet

- Det kan ikke være meningen, at man skal blive syg af at passe sit arbejde, siger Ken Patrick Petersson til Dagbladet Roskilde og uddyber, at flere medarbejdere er blevet flyttet til andet arbejde, ligesom indeklimaet har resulteret i mange sygemeldinger.

Det kan ikke være meningen, at man skal blive syg af at passe sit arbejde

Ken Patrick Petersson, afd.fmd. FOA 1

FOA oplyser, at tre medarbejdere er så ramt af indeklimaet, at de er blevet henvist til udredning og behandling på Bispebjerg Hospital.

Også svømmere og svømmetrænere har klaget over de samme symptomer.

Ifølge rapporten fra Teknologisk Institut fra december måned 2017 at væsentlige fejl og mangler ved vandbehandlingensanlægget kan udgøre en sundhedsmæssig risiko for badegæsterne.

Kommune anerkender problemer - men lukker kun delvist

I Høje-Taastrup Kommune erkender man nu, at der er problemer med ventilationsanlægget i svømmehallen. Derfor bliver svømmehallen delvist lukket fra på mandag d. 15 januar indtil fejlen er blevet udbedret.

Men svømmehallen lukkes frem til klokken 12 på hverdage og til klokken 10 lørdag og søndag, hvorefter den genåbnes.

Problemerne er nemlig størst om morgenen og formiddagen, lyder det fra kommunen, der også lægger vægt på, at der ikke er blevet målt værdier, der overstiger de grænseværdier, som loven foreskriver.

Nogle steder er der dog blevet målt højere stofværdier end anbefalet af Dansk Standard.

- Arbejdet med ar forbedre indeklimaet i den nye svømmehal har stået på gennem nogen tid, inden rapporten blev udarbejdet, og der har været forsøgt med forskellige tekniske løsninger. Efter rapporten blev færdig, er det besluttet at udskifte ventilationssystemet helt. Indtil det kan lade sig gøre, vil vi gøre alt, hvad vi kan for at sikre et fornuftigt indeklima i svømmehallen, siger formand for kommunens fritids- og kulturudvalg, Merete Scheelsbeck, Kons., til Dagbladet Roskilde.

FOA-formand: Det er ikke godt nok

Men den løsning er ikke god nok, lyder det fra Ken Patrick Petersson.

Han kan ikke forstå, at politikerne ikke lukker svømmehallen. 

- Alle medarbejdere er påvirkede med kvalme, hovedpine og træthed efter en dags arbejd, siger han og fortsætter:

- Vi har ingen viden om, hvilke langtidsbivirkninger det kan have at gå rundt i et miljø, som overskriver de grænseværdier, som er opsat på området. Det er helt uforståeligt, at politikerne ikke lukker hallen, indtil problemerne er løst. Det er jo også borgere, der opholder sig i et sundhedsskadeligt miljø.

Lokalpolitikeren anerkender da også, at personalet oplever gener.

- Generne har været værst om morgenen, og ved at åbne senere håber vi, at indeklimaet er fornuftigt hele åbningstiden. Endvidere øges bemandingen, så der i højere grad bliver mulighed for personalet til at få flere pauser uden for hallen. Vi kan ikke udelukke, at vi kan blive nødt til at lukke i kortere eller længere perioder, hvis det viser sig, at indeklimaet ikke er tilfredsstillende, siger Merete Scheelsbeck til avisen.

Lukningen betyder samtidig, at badegæster må benytte Fløng Svømmehal, i morgentimerne og når Taastrup Svømmehal lukkes helt.

Ifølge Merete Scheelsbeck kan alle gæster med årskort og månedskort få forlænget dem uden merudgift, så de ikke påvirkes af lukningen.