Lokalt

Lampe gav pote for ravjægere - solgte klump for 24.000 kroner

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Ravjagt er ikke, hvad det har været. To brødre fra Harboøre leder efter rav om natten med hjælp fra uv-lys.

De står op om natten for at lede efter rav. Det har de gjort i flere år, men de har taget et nyt våben i brug, som sparer dem for en masse unødvendig søgen i sandet. Brødrene Bro fra Harboøre bruger nogle såkaldte ravlygter, når de leder efter de gyldne klumper langs vandet.

Det er skide snyd. Men når alle andre snyder, så må man også selv snyde lidt for at være med i det her game.

Jakob Bro, Ravjæger, Harboøre

- Når du lyser på dit rav, så får det sådan en gullig, blålilla overflade. Rav er det eneste på stranden, der har den farve, når man lyser på det. Og så kan du skille rav fra sten, siger Jakob Bro, ravjæger, Harboøre.

Ravlygterne er en forholdsvis ny opfindelse – og nogle ravjægere betragter det som snyd.

- Det er skide snyd. Men når alle andre snyder, så må man også selv snyde lidt for at være med i det her game, siger Jakob Bro.

Pandelamperne bruger brødrene for at lede efter skidt, trærester og tang, som ravet typisk ligger sammen med.

- Sådan noget pind, som er blevet godt slebet, og som man kan se har ligget længe i vandet, det er noget godt ravskidt. Hvis det kun er sådan noget her, så skal der også nok være rav, siger Jakob Bro. 

Finder brødrene noget der ligner rav, tænder de for deres ravlygter. 

Solgte ravklump og købte sofa

Brødrene finder altid rav, når de er på tur. De helt små stykker gemmer de i munden, så de ikke bliver væk i jakkelommen. Men der er en grund til, at brødrene Bro gider gå langs stranden klokken to om natten i blæsevejr – og det er ikke på grund af de bittesmå klumper.

Jeg fandt frem til en, der gerne ville købe det, og som ville give 24.000 kroner for det.

Jakob Bro, Ravjæger, Harboøre.

- Jeg lå herhjemme på sofaen, og så begyndte min kone, Jette, at spille klaver, og så kunne jeg ikke se fjernsyn alligevel. Så gik jeg ned til havet, og tog min ravlampe med. Og inde imellem stenene finder jeg det her store stykke. Først tænker jeg, det er løgn, og jeg samler stykket op og kommer det i lommen uden at kigge på det. Det er først da jeg kommer tilbage til min bil, at jeg tager det frem og kigger på det. Og jeg kan godt se, at det er et virkelig flot stykke, siger Jakob Bro. 

Jakob Bro er ikke typen der praler, men alligevel fortalte han om sin fangst til et par stykker, han kendte. Og nyheden om klumpen spredte sig hurtigt.

- Der gik ikke særlig mange dage, før der var nogen helt fra Hvide Sande, der ønskede mig tillykke på Messenger. Og der var en opkøber, som skrev, om jeg ikke ville sælge, siger Jakob Bro.

Til sidst turde Jakob Bro ikke have ravstykket liggende i vindueskarmen i sit hus. Samtidig ville hans kone gerne have en ny sofa, så han slog to fluer med ét smæk.

- Jeg fandt frem til en, der gerne ville købe det, og som ville give 24.000 kroner for det, siger Jakob Bro.