Lokalt

Zoo mangler kaniner... til løverne

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Zoologisk Have i København og Givskud Zoo i Østjylland tager gerne imod dit gamle kæledyr for at bruge det som foder til rovdyr.

Skal du af med din gamle kælekanin, en hamster eller et marsvin, er de sultne rovdyr i København Zoo og Givskud Zoo mere end klar til at overtage.

Foderkøkkenet i dyrehaverne tager nemlig meget gerne imod mindre gnavere i live, som de kan bruge til de kødædende dyr som løver, tigre, ulve og de tasmanske djævle.

I modsætning til hvis man vil donere en udtjent hest, hvor der i øjeblikket er tre måneders ventetid i Københavns Zoo på grund af begrænset fryserplads, kan man komme af med sit lille kæledyr med meget kort varsel.

I øjeblikket får haven en fem-seks gnavere – typisk kaniner – indleveret om måneden, men de modtager gerne flere smådyr.

- Det er godt for dyrene at få noget varieret, så det ikke altid er hest eller ko. Og så er der hår på, der er sjovt at tygge på, og så er organer supersunde for dem, siger Ann-Sofie Eller, der er dyrepasser i foderkøkkenet.

Se dit kæledyr blive spist

Zoologisk Have glæder sig ikke kun over den gratis mad, men også over den snak, som donationen giver anledning til.

For typisk kommer forældrene sammen børnene for at aflevere kæledyret, og her bliver der ikke lagt fingre imellem eller fortalt dækhistorier om, at det pjuskede kæledyr skal leve videre i kaninhøjen.

Det er lige i Zoologisk Haves ånd, at man ikke forsøger at disneyficere dyrene, men i stedet viser naturen så naturlig som muligt.

Ejerne kommer med de levende dyr i en kasse, og selv om de er afklarede, er de fleste alligevel påvirkede af situationen:

- Folk er rørte, så vi bruger god tid til at fortælle, hvad der skal ske, og på at læse folk. Men jeg tror, at forældre godt kan lide, at der sker noget godt, i stedet for bare at blive aflivet og ende på forbrændingen, forklarer Ann-Sofie Eller.

En gang imellem har dyrepasserne mulighed for at fortælle, hvornår kæledyret skal bruges som foder, så familierne kan se det, hvis de vil.

Man kunne måske tænke, at jo større dyr, jo gladere rovdyr. Men Zoologisk Have tager kun imod mindre kæledyr:

- Det er dyr, der er naturlige byttedyr for rovdyrene. Det er ikke etisk at give dem hunde eller katte, fordi det ikke er naturligt for dem, siger Ann-Sofie Eller.

Gør det i fuld åbenhed

I Givskud Zoo er det relativt nyt, at man kan donere kæledyr til parkens rovdyr. Til Berlingske fortæller direktør Richard Østerballe, at man tog beslutningen efter flere henvendelser fra ejere af kaniner, der gerne vil af med deres dyr. 

- Vi gør det ikke for at tilbyde folk at få deres kæledyr aflivet. Vi gør det sådan set, fordi vi har brug for dyrene, siger han til Berlingske og fortsætter:

- Vi gør det i fuld åbenhed. Når folk kommer her med deres kaniner, så er det for at få dem aflivet. Vi vil heller ikke skjule det for et barn.