Lokalt

Dyrenes Beskyttelse afliver udbredt svane-bekymring

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Dyrenes Vagtcentral bliver hver vinter bombarderet med opkald om svaner, der sidder fast i isen. Men det er sjældent tilfældet.

Når temperaturen nærmer sig frysepunktet, pakker vi mennesker os ind i varme jakker, halstørklæder og huer. Men dyrene i naturen har ikke samme luksus, når deres hjem bliver forvandlet til is.

Mennesker har derfor tendens til at tænke, at dyrene ikke kan holde varmen i deres naturlige habitat.

Dyrenes Vagtcentral, der styres af Dyrenes Beskyttelse, har i år fået 118 henvendelser fra borgere, der mener at have spottet en svane, der sidder fast i isen. Særligt mange ringede tilbage i januar og februar, men nu hvor det begynder at blive koldere, ringer vagtcentralens telefoner igen. 

Derfor vil Dyrenes Beskyttelse nu gerne berolige alle de bekymrede mennesker med dette budskab: Svaner fryser sjældent fast.

SÅDAN OVERLEVER SVANEN KULDEN:

  • Knopsvanen er Danmarks tungeste fugl.
  • En voksen han kan veje op til 16 kilo.
  • Når det bliver koldt, går svaner i en dvalelignende tilstand, hvor de ikke behøver mad.
  • En svane kan tåle at tabe op til halvdelen af sin vægt og alligevel overleve vinteren.
  • Dødeligheden for svaner over vinteren ligger på under 10 procent.

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening

- Hvis man ser en enlig svane sidde helt stille på isen en vinterdag, så er det meget vigtigt ikke at forstyrre den. Fuglen er nemlig i gang med at spare på energien, indtil vejret bliver mildere, og der er bedre adgang til mad, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

En svane fryser kun fast, hvis den er svækket af andre årsager end frost.

78 af de 118 henvendelserne kommer fra Region Hovedstaden. Her er borgerne mest nervøse for svanerne i Søerne i København, Damhussøen i Rødovre og Gentofte Sø.

Disse søer ringer folk mest om

Svaner flyver ikke sydpå om vinteren, men flyver gerne væk fra søerne og ud mod kyster og fjorde. Ikke alle svaner når dog kysten, inden frosten kommer. 

Selv de aktive svaner, der stavrer rundt på de frosne søer, er menneskene bekymrede for, fortæller Dyrenes Beskyttelse. Mange opfatter det som et råb om hjælp, når en svane går på isen og blafrer med vingerne. Men det er heller ikke tilfældet.

- Når folk ser en svane, der basker vildt ude på isen, så tænker de som regel, at fuglen er i nød. Men det er sjældent tilfældet, de er bare ligesom Bambi på glatis og i stedet for at gå, så basker og skraber de sig vej over isen, forklarer Michael Carlsen.