Lokalt

82-årig eneboer har boet i jysk mose i 35 år

De seneste 35 år har 82-årige Ingolf 'Guf' Østerby levet alene i en mose i Jylland. Nu bringer TV 2 dokumentar om eneboeren.

Vandet i spanden er mere brunt end jorden, som spanden står på i den jyske skov.

Med en kraftanstrengelse trækker Ingolf 'Guf' Østerby en uldsok op af vandet, vrider den og smider den over i en anden spand.

Det er første gang i lang tid, at han vasker sine sokker. Meget lang tid.

- Jeg er jo ikke sådan en, der tager rene sokker på hver morgen, fortæller den 82-årige gråskæggede mand med en tyk, jysk jargon, da TV 2 møder ham.

I de sidste 35 år har han levet som eneboer i Rønnes Mose syd for Skive, hvor han hverken ejer vand, varme eller vaskemaskine.

Til næste år bringer TV 2 en dokumentar om Ingolf 'Guf' Østerby, og videoen med sokkerne er det første offentliggjorte klip fra udsendelsen.

Til gengæld har TVMIDTVEST de seneste otte år fulgt eneboeren og hans liv mutters alene i mosen. Et liv, han nyder.

- Så er der sgu da ingen, der blander sig i, hvad jeg laver hver dag.

Ingolf Østerby vil helst bare kaldes Guf, så det kalder vi ham.

Jeg sætter et søm eller en skruetrækker ned under tanden, og så brækker jeg den op

Ingolf 'Guf' Østerby

Bor i bus til 700 kroner

Guf flyttede ud i mosen, fordi han ville leve i pagt med naturen langt fra byens støj og larm, og den forhenværende ejer af mosen lod ham bo der gratis, hvis han lovede at passe og pleje området.

- Det her vildskab kan jeg skidegodt lide. Det minder lidt om en urskov.

Da han flyttede, solgte han sit hus, men det betyder ikke, at han lever uden tag over hovedet.

Selvom Ingolf "Guf" Østerby bor i skoven, er han ikke hjemløs. Han har adresse i den grønne bus i Rønnes Mose.

For 700 kroner købte han en gammel, grøn bus, som hedder Egon. Den fik han bakset ud i mosen, og nu er den hans hjem.

- Jeg har ikke noget toilet udover det friluftstoilet, der er, hvor jeg graver et hul i jorden, og så fylder jeg jord på. Når det så er fyldt op, så graver jeg nyt hul, og sådan bliver jeg ved mellem træerne. Så bliver de også gødet samtidig, fortæller Guf, første gang TVMIDTVEST besøger ham i 2010.

Han ejer heller ikke et køleskab. Om vinteren sætter han sin mad udenfor, og om sommeren graver han en spand ned i jorden, hvor maden kan holde sig kølig.

Ingolf "Guf" Østerby lever som eneboer i Rønnes Mose og viser rundt i den bus, som han har lavet om til sit hjem. Video: 1712 & Louise Uberg

Til gengæld er der både gaskomfur, en seng samt en generator, så han kan se en af sine mange dvd-film, som står linet op på stribe i en reol i bussen.

Selvom Guf er glad for en god film, bruger han ikke dagen foran fjernsynet. Det kræver nemlig hårdt arbejde at varme bussen op. Særligt om vinteren.

Brændeovnen i bussen er sulten og kræver træ. Det finder Guf i skoven, og det er ikke kviste og grene, han samler sammen. Det er de helt store stammer, han tager fat i.

- Det er jo mit eget fitnesscenter, jeg har herude. Det at hente træer. Jeg skal have tre eller fire, før det slår til på et døgn, fortæller Guf, mens han slæber en stamme over skulderen.

- Sidde og glo en hel dag kan jeg ikke finde ud af, så går der ikke længe, før jeg får krudt i røven.

Ingolf "Guf" Østerby lever som eneboer i Rønnes Mose. Her finder han selv brænde til at varme sin bus op, som han bor i. Video: Louise Uberg

Var håbløst forelsket

Guf blev født i Søllerød i 1935, og hans mor bortadopterede ham, da han var to år. Sin barndom har han brugt hos plejefamilier og på børnehjem.

Det voksne liv har han brugt på lidt af hvert. Han har været sømand, tjener i Tivoli, landmand og arbejdsmand på en minkfarm.

Og så er der kærligheden. Guf har været gift to gange, men begge ægteskaber gik i stykker.

Har du nogensinde været forelsket, Guf?

- Ja, det kan du tro. Det har jeg flere gange, fortæller Guf og tager et sug af sin cigaret, da TVMIDTVEST besøger ham i 2011.

- Men det har været håbløst forelsket…

Hvad mener du med det?

- Når det ikke er gensidigt, så må det jo være håbløst.

Ingolf "Guf" Østerby har blandt andet arbejdet som landmand og arbejdsmand på en minkfarm.

Jagten på drømmekvinden er svær, men møder han hende ikke, så gør det heller ikke noget. For han kan godt leve uden en kvinde i bussen.

- De ville nok begynde at skrubbe og skure med det samme. Hvis de gør det, så forsvinder alle mine edderkopper jo også, og de er altså fredet herude. De skal have lov til at være her, hvis de vil.

Fjerner tænder med en skruetrækker

I 2017 - otte år efter det første møde med TVMIDTVEST - slæber Guf fortsat store stykker brænde frem og tilbage til den grønne bus. 

Alt er ved det samme - i hvert fald næsten.

- Jeg får flere rynker, og jeg har heller ingen tænder. Der er to eller tre stumper tilbage.

Ingolf "Guf" Østerby er glad for dyr og har både kaniner, høns, duer og moskusænder.

Godt nok har han ikke det samme udstyr til rådighed som en tandlæge, men det stopper ham ikke i at tage sagen i egen hånd, hvis tænderne skaber bøvl.

- Jeg sætter et søm eller en skruetrækker ned under tanden, og så brækker jeg den op. Så er den væk, forklarer han.

Trods manglende tænder lever Guf fortsat i bedste velgående og har ifølge ham selv ikke været syg. Det takker han sit aktive liv og den friske luft for.

- Den eneste opskrift, jeg kan finde på det, er, at du bare bliver ved. Hvis du sidder og falder hen, så går der ikke længe, før du bliver gammel.

Guf går ikke til tandlægen. Video: TV Midtvest

En af måderne at holde sig i gang er blandt andet ved at vaske sokker en gang imellem.

Da TV 2 møder ham, er det første gang i et år, at Guf vasker sine sokker. Efter sokkerne er vredet op af det brune vand, skyller han dem i friskkogt vand fra åen, som han blander med sulfo. Den gule, der dufter af citron.

Herefter hænger han dem sirligt til tørre på en snor foran den grønne bus, og så kan han godt vente lidt, før han behøver at vaske dem igen.

- I år 2020 eller sådan noget vil jeg nok skyde på, at jeg skal vaske sokker igen.

TV 2 bringer dokumentaren om Ingolf 'Guf' Østerby og hans liv i Rønnes Mose i slutningen af 2018, hvor vi også får svar på, hvorfor han har valgt livet som eneboer i skoven.